В Перник вода само по 6 часа, в селата - през ден (ОБНОВЕНА)

В Перник вода само по 6 часа, в селата - през ден (ОБНОВЕНА)

Вероятно новият режим ще е от четвъртък. Притокът в яз. „Студена“ седем пъти по-малък от оттока

В Перник абонатите на местното ВиК дружество ще имат вода само по 6 часа на ден от 16:00 до 22:00 часа, а по селата в района - през ден. Това стана ясно във вторник след среща в регионалното министерство, в която са взели участие и кметът на миньорския град Станислав Владимиров и областният управител Емил Костадинов. Вероятно новият график на водопадаване ще бъде въведен още от четвъртък.

Петя Аврамова, министър на регионалното развитие и благоустройството уточни, че основната причина за предложението режимът да бъде едноразов е продължаващото намаляване на водата в яз. „Студена“. По думите й

оттокът е 350 л в секунда, а притокът - само 50 л/сек


или седем пъти по-малък. „Освен това двуразовото пускане и спиране на водата увеличи авариите по водопроводната мрежа и те са достигнали по 14-15 на ден, което увеличава загубите на вода“, уточни министърът.

Според нея с това предложение ВиК-Перник в определените часове и дни ще може да осигури нормално водоподаване. „До този момент по високите части вода изобщо не стига. Всички се обединихме и начертахме бъдещи действия, които трябва да бъдат предприети“, обяви Аврамова и добави, че продължават да се търсят алтернативни начини за водоснабдяване на града, но и все още

няма яснота коя е най-бързата и най-удачната идея.

"Имаме варианти, по които работим", уточни министърът.

Кметът на Перник Станислав Владимиров каза, че много от обещаните от МРРБ неща не са били изпълнени. По думите му, появил се веднъж авариен екип, но все още се търсят варианти за увеличаване на обема на язовира."Единствената новина е, че отиваме на по-болезнен режим за перничани, но той е изключително належащ в момента", призна Владимиров. Кметът се надява на повече и конкретни стъпки, както и новото ръководство на ВиК да има повече експертна подготовка, защото няма да има време някой да се учи по време на криза.

Строителният министър Петя Аврамова обеща да се

търси съдействие от други ВиК дружества за оказване помощ

на Перник за справяне с кризисната ситуация. Относно липсата на достатъчно водоноски в кварталите, където водата въобще не идва, тя припомни, че при температури под нулата те замръзват и били безполезни.

Относно причините за рязкото намаляване на водата в яя. „Студена“ през октомври и ноември, Аврамова поясни, че това се дължи на сушата. Тя припомни за голямата зависимост на язовира от снеготопенето и дъждовете и как през миналата година той е били изпускан няколко пъти, защото обемът е достигал критичните 20 млн. куб. м.

На въпрос на „Монитор“ за свързване на промишлените обекти в Перник към яз. „Пчелина“, както е било преди години, зам.-министър Николай Нанков припомни как преди около десетилетие

са изчезнали тръбите от въпросния водоем към града.

Той спомена и факта, че не строителното министерство определя количествата за водоползване.

По въпроса за назначаването на нов шеф на пернишкото ВиК дружество, зам.-министърът обяви намерението да бъде назначен прокурист, който да поеме оперативното ръководство. Причината била неуреденото освобождаване от Вик-Шумен на избрания от МРРБ за директор Илиян Илиев, защото трябвало там да се прави конкурс за негов приемник.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.