В Пазарджик изграждат център за работа със скитащи деца и приют за бездомни

В Пазарджик изграждат център за работа със скитащи деца и приют за бездомни

В началото на месец май в Пазарджик ще стартира изграждането на Приют за бездомни и Център за работа с деца на улицата, съобщиха от Областния информационен център. Проектът се финансира от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. и е на стойност 1 549 352,68 лв., от които 232 402,90 лв. са национално съфинансиране, а 1 316 949,78 лв. е финансирането от Европейския фонд за регионално развитие.

Целеви групи за обект „Център за работа с деца на улицата“ са деца, необхванати от образователната система или отпаднали от нея; скитащи деца; деца, чийто родители са със зависимости и хронични заболявания; семейства, при които се наблюдава продължително отсъствие на родителите от страната поради икономически причини; социално занемарени деца. Целеви групи за обект „Приют за лица“са безпризорните и просещи лица на улицата. Приютът за възрастни ще се намира на ул. „В. Априлов“, Центърът за работа с деца на улицата ще се намира на ул. „Преспа“ №75 в гр. Пазарджик. Центърът ще представлява обновяване и оборудване на съществуваща сграда, собственост на Община Пазарджик и цели да бъде насочен към предоставяне на широкообхватна социална услуга, която да доведе до преодоляване на бедността и социалната изолация на децата.

Услугата ще осигури закрила и подкрепа на деца от гр. Пазарджик в социален риск чрез предоставяне на дневна грижа. Ще се осигурят условия за равен достъп на всяко дете до цялостната мрежа от здравни, социални и образователни услуги и придобиване на умения за самостоятелен живот. Приютът ще бъде новопостроена и оборудвана сграда в имот, собственост на Община Пазарджик.

В него се цели предлагане на комплекс от дейности, които създават условия за подкрепа на лица на улицата и техните семейства. Това е част от превантивна политика, насочена към подобряване качеството на живот на лицата на улицата с оглед предотвратяване на повторното им връщане на улицата и откъсване от неблагоприятната среда. Приютът за лица е с капацитет 25 човека. Центърът за работа с деца на улицата е с капацитет 30 деца.

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.