В Пазарджик изградиха първата фотоволтаична централа в детска градина
2

В Пазарджик изградиха първата фотоволтаична централа в детска градина

В Пазарджик изградиха първата фотоволтаична централа за производство на електроенергия в Детска градина „ Валентина Терешкова“. Дарението е от„ЕВН България Електроснабдяване” ЕАД , като компанията положи модули със соларна система на покрива на детското заведение и така градината става енергийно автономна.

Това съобщи кметът на общината Тодор Попов и допълни, че с този проект се цели да се обясни перспективността на различните източници на енергия. В крайна сметка, това е бъдещето, към което се стремим - да имаме енергия от това, което ни е дала природата - от слънцето, въздуха и водата. Благодаря на нашия дългогодишен партньор – „ЕВН България. Те предвиждат и образователни дейности с децата за възобновяемите енергийни източници”, подчерта Попов.

Фотоволтаичната централа е изградена през лятото и до дни ще заработи, заяви Петър Костадинов от „ЕВН България”. „На нас с г-н Попов и Община Пазарджик ни върви да правим нещата за пръв път. Ще припомня, че през 2013 г. в парк "Острова" открихме първата енергийна детска площадка с едни клатушки, които при движението на децата произвеждаха енергия, а сега правим и първият си проект в детско заведение - фотоволтаична централа в детска градина - това е първият подобен проект на ЕВН в Югоизточна България и Пазарджик отново е с едни гърди напред.

Тази централа ще позволи на детската градина поне 50% от цялата енергия, която те потребяват годишно, да я произвеждат сами, т.е. разходите им за електроенергия ще намалеят, а  останалото количество ще бъде изкупувано, така че това ще е допълнителен ефект за тях, но най-големият ефект считаме, че е възможността в ранната детска възраст, когато е времето за възпитание за отговорно отношение към ресурсите и природата, децата нагледно да могат да видят ползите от произвеждане на енергия от слънцето”, заяви Петър Костадинов.

„Пазарджик като община и г-н Попов за пореден път се доказват като отговорни партньори, с които работим”, каза още Костадинов.

Фотоволтаичната електроцентрала е за производство на електрическа енергия за собствени нужди и генериране на излишната енергия в мрежата  с инсталирана мощност: 29,76 кw и е на стойност 44 777 лв. Състои се от 96 броя фотоволтаични модули, монтирани на покрива на сградата на ДГ „Валентина Терешкова” в Пазарджик. Прогнозното количество произведена електрическа енергия е 37,05 мегаватчаса на година. Излишната енергия ще се изкупува от „ЕВН България ЕС” ЕАД съгласно сключен с Община Пазарджик договор за срок от 20 години.

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.