0

Д вама братовчеди, които се занимават с рязане на метеорити от цял свят, ще си направят експеримент и ще засадят зеленчуци вместо в почва, в метеоритен прах. Целта е да се установи, дали ако в бъдеще човекът колонизира други планети, ще може да си отглежда на тях растения като използва за почва праха от метеорити.

Двама братовчеди, които се занимават с рязане на метеорити от цял свят, ще си направят експеримент и ще засадят зеленчуци вместо в почва, в метеоритен прах. Целта е да се установи, дали ако в бъдеще човекът колонизира други планети, ще може да си отглежда на тях растения като използва за почва праха от метеорити.

Това е първият подобен експеримент в целия свят, разказа пред „Телеграф“ Георги Пенев от София, който заедно с пловдивчанина Тихомир Шопов ще направят любопитния опит в малка оранжерия в столицата.

Експериментът, към който са проявили интерес научни институти от Мексико и Гърция, ще започне до дни.

Професия

Това ни е професията – ние режем метеорити за колекционери от цял свят. При този процес се отделя прах, който не знам защо, но събираме. Събрали сме около килограм, каза Георги Пенев.

Сред метеоритния прах, който ще се превърне в почва за домати, чушки и евентуално царевица, има такъв от Марс, Луната и от астероида Веста. Доматите и чушките са избрани като ядливи растения, които биха могли да осигурят храна на хората, ако вбъдеще колонизират друга планета. Царевицата пък е избрана, тъй като освен, че може да се използва като ядливо растение, от нея може да се добива и биоетанол.

Интересът към експеримента е огромен, писа ни и служителка от НАСА, каза още Пенев, който е сред създателите на Българско метеоритно общество.

Плексиглас

Парникът от плексиглас, в който ще бъдат засети зеленчуците, в момента се изгражда в неговото ателие в София. Големината му ще е метър на метър. Половината от него ще бъде с метеоритен прах, а другата половина – с обикновена почва. В почвата ще бъдат засадени същите семена като в праха. Това ще бъдат контролни посеви. Целта е да се види как ще виреят семената при едни и същи условия – едните засадени в почва, другите в метеоритен прах.

Датчик

В парника ще има датчик за влажност, ще се следи температурата, а светлината ще бъде изкуствена. Посевите ще се поливат с дестилирана вода. Преди да се пристъпи към експеримента, на метеоритния прах ще се направи рентгенова флуоресценция, за да се види какви елементи съдържа. Но по принцип в него има силиций, магнезий, никел, хром, фосфор, сяра, желязо. Ще използваме прах от каменни метеорити, не от железни, защото няма нужда да натоварваме нещата с тежки елементи, каза Георги Пенев.

Анализ

Ако семената покълнат, растенията се развият и бъде добита реколта, доматите и чушките също ще бъдат подложени на рентгенова флуорисценция, за да се провери какво съдържат. Ще видим как доматите са усвоили тежките метали например, обяснява Георги Пенев. Но той е разколебан дали да ги опитва. По принцип близките ми ме съветват да не го правят, защото зеленчуците вероятно ще съдържат тежки елементи като никел и желязо, смее се Пенев.

Към бъдещата реколта интерес вече има от институти в Мексико и Гърция. Учените там искат да изследват добитите зеленчуци. Остатъците от растенията обаче няма да се изхвърлят, а ще се върнат в праха от метеорити, за да го обогатят с ценни елементи.

Без торове

Георги Пенев не смята да използва торове засега. Ако от първия път нищо не излезе, може после да обогатим метеоритната „почва“ малко с азот. Ще видим първо какво ще стане, както е чиста, и после може да се консултираме с ботаници какво да правим по-нататък, обясни той.

Целият експеримент ще бъде заснет, а кадрите под форма на видео ще бъдат пуснати във Фейсбук. Ще снимаме по няколко кадъра на ден. После ще пуснем видеото от минута-минута и половина в социалните мрежи, обяснява Пенев.

Ако експериментът е успешен, това ще е една малка крачка на човека към оцеляването му на чужда и може би враждебна планета. И много ще сме щастливи, ако нашият опит може да е полезен за човечеството, казва софиянецът.

Ученици също искат да участват

Към експеримента проявили интерес училища от София и Пловдив, чиито възпитаници от 4 и 5 клас също искали да участват в експеримента.

По думите на Георги Пенев обаче това засега е невъзможно, заради извънредната епидемична обстановка. С нас се свързаха родители, които пожелаха и децата им също да се включат в експеримента, каза той. Пенев обясни, че ще продължават да събират метеоритен прах, за да могат да го пратят на училища, които също да си направят подобен паралелен опит.