Източва ли се хазната от подозрителни болни и кое доведе до ситуации, в които потърпевш понякога се оказва наистина болният човек? Пет месеца се бави обезщетението за временна нетрудоспособност на жена с тежка форма на дискова херния.

За това разказа самата тя пред „Монитор“. С тежко заболяване и сериозна криза, жената има издадени два болнични листа по 20 работни дни, получава писмо от НОИ, в което институцията я уведомява, че парите по изплащане са временно спрени, до изясняване на обстоятелствата. След като жената озадачена се свързва с Националния осигурителен институт, оттам й заявяват, че процедурата е по обжалване на болничен лист, като основанието е, че се съмняват в необходимостта от ползване на 40 дни по определената диагноза. След около две седмици потърпевшата получава ново писмо, че трябва да се яви на ТЕЛК комисия и да й бъде направено допълнително изследване – скенер, за което ако личният лекар не издаде направление, жената трябва да плати около 600 лева!!! Само че в случая никой не пита или по-скоро не го е грижа откъде болен човек може да набави такива средства и кой ще му ги възстанови след това. Все едно си попаднал в един омагьосан кръг, от който няма излизане. Чудиш се къде е изходът от тази ситуация.

Факт е, че у нас има хора, които злоупотребяват с взимането на болнични и това е порочна практика от години. Но защо заради някои хора да страдат наистина нуждаещи се? Нали би трябвало да има контрол. Всъщност в повечето случаи не дългите болнични, а тези от по няколко дни се оказват неправомерни, защото уж болните се връщат с тен. Дали обаче някой се пита как една болна, във временна нетрудоспособност жена, ще си купува лекарства, как ще издържа себе си и малкото си 3-годишно дете, защото някой някъде е решил, че болничният е издаден неправомерно? А в същото това време някой с „остра вирусна инфекция“ преминава границата и отива на плаж в Гърция?

Истината е, че отделните институции не комуникират по между си и заради това нишката някъде се къса. Ако все пак имаше единна система, можеше да се провери дали човекът, който е в болничен, въобще е на територията на страната. Друг голям проблем е тромавата система, защото едно писмо-решение от ТЕЛК до НОИ пътува повече от месец. Казвам го от личния си опит. Затова ако отделните структури, агенции или просто лекарските комисии изпращат по електронен път документи и становища, може би няма да е необходимо да чакаме месеци за нещо, което би отнело не повече от ден. Защото какво се получава в момента - излиза, че ако се разболееш и решат да ти обжалват болничния лист, трябва да изтеглиш кредит, за да се издържаш, докато не можеш да работиш. Да, сигурно и на НОИ им е омръзнало да са в бюджетен дефицит, защото някой хитрее, но това трябва да се реши чрез законови промени и по-високи санкции от страна на институциите. Истината е, че когато бръкнеш в джоба на българина и то дълбоко, следващия път ще се замисли дали да погази правилата.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

“Алабализмите” на Иван Костов

Не е чудно, че провалилият се бивш премиер и един от манипулаторите на криминалния преход Иван Костов се опитва да омаловажи обвиненията в шпионаж в полза на Русия.

Когато не всичко е черно на бяло

Хиляди български работници били измамени в Германия след обещания за работа в строителството. В началото обещанията са едни, после на място всичко се оказва различно. Оказват се без заплати, но и сами трябва да си плащат квартирата.

Стендове не за здраве

Лекар бе разкрит в тв разследване да слага стендове на здрави хора. Целта е негово, а вероятно и на други хора, облагодетелстване, чрез неправомерно източване на Здравната каса.