В Охридско потрошиха плоча на български войвода
5

В Охридско потрошиха плоча на български войвода

В Охридско потрошиха плоча на български войвода

Вандали сърбомани потрошиха плочата в памет на войводата на ТМОРО/ВМОРО/ Тома Давидов. Това е станало на 30 март в село Оздолени, община Дебърца, Охридско.

Войдата е роден на 20 април 1868 година, в град Ловеч, стара България. Само дни по-рано, на 15 март, плочата е била поставена от местни българи-охридчани, датата на трагичната гибел на охридския войвода през 1903 година, в сражение на неговата чета с башибозук. Още същия ден плочата беше възстановена от местни български патриоти.

След гибелта на Тома Давидов, който е български поручик и съвипускник на Гоце Делчев и Борис Сарафов във Военното училище в София, мястото на главен охридски войвода заема Христо Узунов. В страната, току-що приета в НАТО, основният темел на съществуването на Република Северна Македония сърбоманите продължават да поддържат твърдението, че нейното население никога не е било българско, нито имало нещо общо с българите, освен „общата история“ - общия живот в Османската империя. Снимките са предоставени от охридчаните, които сложиха плочата в памет на войводата Тома Давидов.

КОЙ Е ТОМА ДАВИДОВ

Българският офицер от Ловеч и Охридски войвода на ВМОРО поручик Тома Давидов е член на ръководството на могъщия ВМОК с председател поручик Борис Сарафов (май 1899 - март 1901). Тома Давидов е негов подпредседател. Като охридски войвода навлиза в края на септември 1902г. в Македония начело на голямата ревизионна чета на Битолския революционен окръг. Назначен е от Гоце Делчев на тази длъжност. Преди да замине поручик Тома Давидов му заявява: "Не съм от Македония, но за свободата на Македония съм готов всеки момент да дам живота си. Ще отида там, между народа на братска Македония, да умра, а не тук да тровя душата си за нея."

 В Охридско Тома Давидов обикаля с българската си военна униформа. На 14.03.1903г. получава съобщение, че Горнодебърската чета на войводата Деян Димитров е обсадена в село Ърбино (Арбиново) и веднага вдига своята чета, заедно с въоръжени селяни от околните села, за да се притече на помощ.

На 15.03.1903г. Тома Давидов пристига близо до Ърбино заедно с 80 души, но сражението вече е свършило, войводата Деян е направил пробив и се е изтеглил с другарите си . Под село Одзолени, Охридско четата се натъква случайно на башибозук и при завързалото се сражение войводата е смъртоносно ранен. Убиецът му е Даут ага от село Сошани. След убийството на войводата избухва "Давидовата афера", при която са арестувани около 164 души от цяла Дебърца. Негови 8 другари го носят върху т. нар. комитски саркофаг - три напречно поставени пушки. Признателните селяни го погребват в местността Градище в Слатинска планина, като превръщат неговия гроб в място за поклонение. Местността е наречена "Давидов гроб".

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.