В Гърменско и Сатовчанско луднаха по брането на манатарки. След обилните дъждове, които се изсипаха в Родопите напоследък младо и старо се юрна да бере богато никналите гъби.

Почти половината село Рибново, най-многолюдното в Гърменско се е изнесло на бивак в местността „Вищерица“, където техен съселянин от години е направил временен самоделен мини ВЕЦ на река Канина. Използва двигател от мотоциклет „ИЖ“. Търговците идват всеки ден на място и им изкупуват гъбите.

От село Горно Дряново, община Гърмен, пък, още преди изгрев слънце десетки потеглят с коли и каруци към бившето горско стопанство „Беслет“ и налазват боровите гори. Не са малко тези, които също са си направили временен лагер на голямата поляна до останките от сградите на горското. Изкупвателния пункт е на място, но има и в селото. Гъбата веднага се тегли и плаща на място. На ден всеки си докарва по 50-60 лева надница.

Голям е интересът и към землищата на сатовчанските села Крибул и Долно Дряново. След няколко часово шетане из гористите места те се връщат с пълни чанти и каруци: „Качествената манатарка се изкупува по 6 лева килото. Докарваме си на ден по около 60 лева. По 5-6 км минаваме на ден“, хвали се местен гъбар. Тези седмици гъбарството е основен поминък и за жителите на село Абланица.

Утвърдените от години търговци изкупуват най-качествената гъба манатарка по 6,50 лв. за килограм. За второ качество плащат по 3,50 лв. а за трето – 1 лев.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Данъчните изненадаха в Пиринско над 50 обекта с внезапни ревизии

52 търговски обекта – хотели, заведения, бензиностанции, аптеки, студия, магазини и дори общински паркинг в Пиринско изненадаха инспектори от НАП и те вече са в списъка като подлежащи на запечатване за констатирани нарушения на данъчните и осигурителни закони.

Празнуват световния ден на снега в Банско

На 20 януари надуваем замък, топли напитки, музика и лакомства очакват любителите на ски и гостите на Бъндеришка поляна над Банско в Световния ден на снега. После, на 25 и 26, е ред на световното първенство по ски за жени - пак там.

Прокурори влязоха в Басейнова дирекция- Благоевград

"Има служители на прокуратурата, които разглеждат документи, които Басейнова дирекция вече е предоставила на всички контролиращи органи, имащи отношение към проблема с язовир "Студена" . Това каза пред журналисти Ралица Кукова, директор на дирекция "Контрол" в Басейнова дирекция "Западнобеломорски басейн".