В Гърменско и Сатовчанско луднаха по брането на манатарки. След обилните дъждове, които се изсипаха в Родопите напоследък младо и старо се юрна да бере богато никналите гъби.

Почти половината село Рибново, най-многолюдното в Гърменско се е изнесло на бивак в местността „Вищерица“, където техен съселянин от години е направил временен самоделен мини ВЕЦ на река Канина. Използва двигател от мотоциклет „ИЖ“. Търговците идват всеки ден на място и им изкупуват гъбите.

От село Горно Дряново, община Гърмен, пък, още преди изгрев слънце десетки потеглят с коли и каруци към бившето горско стопанство „Беслет“ и налазват боровите гори. Не са малко тези, които също са си направили временен лагер на голямата поляна до останките от сградите на горското. Изкупвателния пункт е на място, но има и в селото. Гъбата веднага се тегли и плаща на място. На ден всеки си докарва по 50-60 лева надница.

Голям е интересът и към землищата на сатовчанските села Крибул и Долно Дряново. След няколко часово шетане из гористите места те се връщат с пълни чанти и каруци: „Качествената манатарка се изкупува по 6 лева килото. Докарваме си на ден по около 60 лева. По 5-6 км минаваме на ден“, хвали се местен гъбар. Тези седмици гъбарството е основен поминък и за жителите на село Абланица.

Утвърдените от години търговци изкупуват най-качествената гъба манатарка по 6,50 лв. за килограм. За второ качество плащат по 3,50 лв. а за трето – 1 лев.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

С нови 674 жители се увеличи община Кресна за 4 месеца, полиция обикаля къща по къща

  В петък сутринта град Кресна осъмна под полицейска блокада. Само за ден полицаи от Сандански навестиха над 30 адреса, на които от 1 януари до 25 април, когато изтече срока за промяна на адресната регистрация по отседналост са записани по над 10 души на адрес. С нови 674 жители се е увеличила община Кресна от началото на годината.

Вълци нападат села в Благоевградско

Въпреки топлата есен вълци на глутници по 5-6 започнаха да нападат кошари в планинските села Раздол, Гореме и Цапарево в община Струмяни. Стигнали са на почти 100-на метра от къщите на хората, а във всеки двор има кошара с по няколко овци или кози. Само за последните няколко дни са изчезнали 4 крави, 10 овце и 5 кози. Нападнали и разкъсали магаре, вързано в местност край село Раздол.