В.

В. "Новости": В Брюксел готвят ултиматум на Сърбия за признаване на Косово

Представители на администрацията в Брюксел утре на практика ще връчат ултиматум на Сърбия, научава белградският вестник "Новости" от добре информирани дипломатически източници.

Според информации на вестника, на делегацията на Белград, която утре заминава за Брюксел за разговори с представителя на ЕС за диалога между Белград и Прищина Мирослав Лайчак и с представители на институциите в Прищина, ще й бъде връчен проект за всеобхватно споразумение, което подразбира де факто признаване на Косово от Сърбия. В него от сръбската страна се изисква да признае по същество независимостта на Косово.
Брюксел планира да връчи чрез Лайчак на ръководителя на сръбската делегация Марко Джурич поверителен проект за споразумение с искането да го предаде на президента на Сърбия Александър Вучич.
ЕС е изготвил този проект без преговори с която и да е от страните и злоупотребявайки с присъствието им в техническия диалог. В текста от Сърбия се иска и да приеме членство на Косово в ООН и в други международни организации, казват източниците на "Новости".
Вестникът информира още, че в понеделник е подписано споразумение за сътрудничество между Косово и Интерпол, с което Прищина получава възможността, както и Сърбия и още 11 страни, нечленуващи в ЕС, да има свой офицер за връзка с тази европейска агенция, която оказва помощ в борбата против тежката и организираната престъпност.
Досега Прищина разменяше информации с Европол посредством мисията ЕУЛЕКС, така че това споразумение е още един "пръст в окото" на Белград от страна на администрацията в Брюксел, която знае, че в сила е мораториум заради продължаването на диалога, чийто официален посредник е, пише вестникът. "Новости" отбелязва, че решението на Европол за подписване на споразумение с Косово е взето миналия месец, по времето, когато Хърватия председателстваше Съвета на ЕС.
Информацията за подготвения ултиматум се потвърждава и от вестник "Данас", който пише, че екипи на Белград и Прищина на експертно равнище ще разговарят утре в Брюксел по въпроси на икономиката, но на практика се предвижда на Сърбия да бъде връчен ултиматум - проект за всеобхватно споразумение, което подразбира де факто признаване на Косово от Сърбия.
Делегациите ще бъдат водени съответно от Марко Джурич и Скендер Хисени, който заяви след първата среща със сръбската страна на 23 юли, че няма да има договор по определени глави, докато не бъде постигнато всеобхватно споразумение.
"Данас" посочва, че като Хисени, и косовският премиер Авдулах Хоти настоява, че диалогът със Сърбия се води само на политическо ниво и няма да има преговори по технически въпроси. Всички срещи, както заяви Хисени сред първата среща на 23 юли, ще бъдат насочени към подгоновка за изработване на окончателно всеобхватно споразумение.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.