В началото на следващата седмица всички ученици ще се върнат в клас

В началото на следващата седмица всички ученици ще се върнат в клас

Образователният министър Николай Денков обясни как ще се върнат всички ученици в клас.

Връщането на всички деца в училище очевидно не може да се случи с двуразовото тестване заради бавното пристигане на тестовете. Това заяви в по БТВ Денков. По думите му пристигат между два и три пъти по-малко тестове, като тези бройки стигат само за децата от 1. до 4. клас.

В склада на БЧК в с. Лозен в момента са налични 89 600 теста за ученици. 40 000 от тях са пристигнали вчера. До момента МОН е получило от МЗ 1 597 460 теста.

„През последните дни имахме няколко разговора с министъра на здравеопазването. Беше казано, че трябва да се промени заповедта, така че да се върнат учениците в клас. В момента се търси най-безопасният вариант“, каза Денков. 

Образователният министър коментира, че е обсъдено най-късно до вторник, 7 декември, всички деца да се върнат в клас. 

„Искаме с наличните тестове да осигурим връщането на всички ученици. Това означава тестовете, които се правят в момента, или да се разредят – да се правят един път в седмицата, или да отпаднат изцяло, така че да има за тъмночервената зона“, посочи той. 

Денков заяви, че за големите ученици не е проблем да се тестват с обикновени, а не с щадящи. Точният брой на необходимите тестове обаче остава неясен заради съгласието на родителите.

Той е на мнение, че не трябва да се намалява учебният материал заради онлайн обучението, а трябва да се осигури допълнително време за децата, които по-трудно се справят. 

 Масово тестват учениците от прогимназиалния курс в СМГ, за да учат присъствено
На въпрос защо децата могат да отидат на ресторант или в мол, но не и в училище, Денков заяви, че това трябва да се попитат здравните власти.

 „В момента, в който взеха това решение, ние бяхме в епидемичен взрив. Разбирам тяхното желание да блокират епидемията, но не разбирам защо в последните 10 дни аз се почувствах самичък в опита да се върнат обратно децата“, каза Денков. 

По думите му няма чуваемост, че връщането в клас трябва да стане бързо: „Грешката, която направих, е, че се предоверих, че ще има тестове. Трябва да има механизъм, в който когато се обсъждат образователни теми, да има представител на МОН в МЗ“.

Ресорният министър обясни, че се е почувствал като в капан – от една страна, е имало заповед за тестване на учениците, а от друга – липса на такива. По думите му след среща при премиера Стефан Янев се очаква решение по темата днес или утре. 

Той уточни, че се обсъжда следващата учебна година да започне по-рано. Коментират се все още различните варианти. 

Денков заяви, че по-трудният вариант е да се удължи настоящата учебна година. Образователният министър посочи, че не е получил все още покана да остане на поста в редовен кабинет.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.