В началото на пандемията гърците спестили почти 3 млрд. евро

В началото на пандемията гърците спестили почти 3 млрд. евро

В първите 2 месеца от пандемията домакинствата в Гърция спестили почти 3 млрд. евро (2,9 милиарда), пише „Катимерини“. Изданието се позовава на анализ на Eurobank.

Основните причини за увеличената спестовност на елините са социалното дистанциране и мерките на правителството за подпомагане на разполагаемия доход на домакинствата. През март и април депозитите на домакинствата се увеличиха съответно с 1,3 млрд. и 1,6 млрд. евро. „Ако настоящата несигурност, дължаща се на здравната криза, бъде отстранена относително бързо и се формират очакванията за динамичен растеж на реалния БВП, тогава гореспоменатите засилени фондове биха могли да финансират част от първата фаза на възстановяване на потреблението и инвестиционните разходи на домакинствата и бизнеса. съответно ", прогнозират от Eurobank. Според експертите от финансовата институция част от първата фаза на възстановяване след края на пандемията може да бъде финансирана именно и чрез тези увеличени спестявания от началото на пандемията.

През шестте месеца от март до август 2020 г. средногодишният темп на изменение на корпоративното депозитно салдо се повиши до 21,3% от 7,2% през непосредствено предшестващата половин година (септември 2019 г. - февруари 2020 г.), установяват още от банката.

Пандемията на практика засили тенденцията за увеличаване на депозитите, която се наблюдава в последните няколко години. От 119 млрд. през април 2017 г. депозитите са се увеличили с 32,9 млрд. евро или 27,6% до 151,9 млрд. през август 2020 г. 20,7 милиарда идват от домакинствата, а останалите 12,2 милиарда от бизнеса. „Постепенното възстановяване на доверието в перспективите на гръцката икономика в рамките на еврозоната и увеличаването на използването на електронни карти и Интернет за транзакции (първоначално поради налагането на контрол на капитала) доведоха и до "засилване на депозитите", смятат от гръцката банка.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.