В началото на годинта: ГЕРБ обеща промени в ИК,  ДПС предупреди за парламентарна криза, БСП: В застой сме
2

В началото на годинта: ГЕРБ обеща промени в ИК, ДПС предупреди за парламентарна криза, БСП: В застой сме

В първото заседание на Народното събрание през новата 2020 година, председателите на парламентарни групи излязоха с декларации от името на групата си от трибуната.

Председателката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова разкри, че управляващите ще внесат промени в Изборния кодекс и Закона за политическите партии, като ще настояват те да бъдат приети още през първата половина на тази година, за да са максимално отдалечени от редовните избори догодина. Тя пожела повече смирение и по- малко политичекси конфликти и увери, че ГЕРБ има ангажимент да продължи да е фактор на стабилонст в политиката и генератор за развитие на страната. По думите й хората са показали, че искат промяна, но не през радикализъм, а чрез работа и точно зареди това тази година нямало да има предсрочни избори и следващите ще са редовните догодина. Според нея, въпреки че през 2020 г. избори няма да има, вече се очертавали контурите на напрежение между опозиция и управляващи, а за да могат да отговорят политиците на предизвикателствата, трябвало да проявят воля за диалог. Дариткова предложи още няколко теми, по които е важно да има съгласие освен тази за ИК, а именно образованието и развитието на водния сектор.  По думитей са наясно, че от нивото на образованието зависело развитието на икономиката, на правосъдната система и ценностите на всяко общество, така че този основен приоритет трябвало да бъде припознат от всички политически сили. Тя даде да се разбере, че управляващите  ще търсят съгласие и по изграждането на модерна водна инфраструктура. "Пред нас стоят редица предизвикателства в сферата, защото това е дълъг процес, политиките в това отношение не могат да са еднократни, тези усилия изискват постоянна приемственост", заяви шефката на ПГ на ГЕРБ.

Председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ пожела от трибуната на НС здраве, берекет и вода във всеки дом. По думите му всички въпроси, които са важни за българските граждани трябвало да намерят решение, а те били сериозни и тежки. Карадайъ предупреди, че се задавала парламентарна криза. „Проблемите трябва да бъдат решени в кратък срок и то преди да е настъпила парламентарна криза”. По думите му сегашните кризи са олицетворение на 10-годишното хаотично управление на ГЕРБ. 10 г. се вървяло по инерция и се разглеждала властта като персони, а не като модели на управление. „Липсата на ясна визия не може да се компенсира с персонални смени", отсече Карадайъ и добави, че тежките кризи в началото на този политически сезон са достатъчно сериозни и красноречиви, за да няма никой илюзията, че нещата можели да продължат по същия начин. Лидерът на движението заяви още , че в последните 10 години властта се упражнява като решение на конкретни проблеми при пожар, на принципа проба-грешка, което водело от криза в криза. По думите му "ДПС е за чисти храни, чист въздух, чиста вода и чиста енергия". "За каква чиста вода да говорим като изобщо няма вода. За какви здравословни условия да говорим като има толкова много проблеми пред здравеопазването. Наливането на пари в бездънната каца "здравна каса" ни отдалечава все повече от решаване на проблемите", продължи Карадайъ. Той изтъкна, че кризата във водния сектор и здравеопазването са очкавани, тъй като не са реформирани и от ГЕРБ нямали с какво повече да се оправадават, защото управялвали от десет години. По думите му българското общесвто очаквало икономически разтеж, гарантирани социиални услуги и европейско качество на живот. „Ервопа има нужда от силна, просперираща България. Нека всичко бъдем на висотата на своите отговорности”, завърши председателят на ДПС.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова пожела новата година да бъде мирна и благодатна, а на депутатите пожела здраве и смислени решения. Тя заяви, че започвали сесията в правителствена криза с поедндта смяна на министър. „Започваме с криза с водоснабяването, близо 500 000 българи са на режим на водата, 100-хиляден град е изправен пред избора работа или вода”, добави тя и отбеляза, че България била сметище на Света. По думите й близо половин милион души били без вода, а в пъти са се повишили цените на водата през последните години. Според нея цял сектор в животновъдството се унищожавал и цената на месото рястяла. Нинова каза, че  ГЕРБ вече 10 г. изготвял закони в интерес на неколцина, а не на мнозинството. По думите й Било цинизъм, че си плащали такса спокойствие с парите на данъкоплатците. „Така прави и министър-председателят - при проблем си плаща такса спокойствие. Системите гърмят една след друга”, каза още  тя. Нинова заяви, че ни трябвало българските грждани да се подвеждат на манипулациите, че от БСП влизали в задколисни договорки. Соцлидерката подчерта, че работят за свалянето на кабинета. По думите й освен, че правителстовото било безхаберно и неработещо, вече било и  вредно за България.

На старта на новия политически сезон ОП бяха категорични, че няма да напускат управлението, за да защитят националния интерес на България. „Не смятаме да напускаме управлението, не защото за нас то е самоцел или сме особено доволни от партньорите си, а защото излезем ли, ще влезе ДПС”, заяви съпредседателят на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов. Той  посочи, че основен приоритет на малката коалиция ще бъде социалната сфера, както и интеграцията на маргинализираните ромски общности. По думите му ще работят за повече патриотизъм в учебния процес, за противодействие на битовата престъпност, за доброволни отряди и за целенасочена политика за поддържане на българската идентичност в традиционните ни общности в чужбина. Веселинов отново изрази несъгласието на „Обединени патриоти“ с ареста на Нено Димов заради кризата в Перник, като подчерта, че има вече нарочен за генерален виновник, но виновниците били десетки и вината им била разхвърлена в много години през, които се било бездействало.  Искрен веселонов добави, че през тази година ще настояват да бъде приет Законът за гражданската несъстоятелност и да се премахне институтът на „вечния длъжник и вечния роб на банки и лихвари“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.