Проект за санирането и възстановяването на знаковата баня в село Ягода на стойност 2 080 000 лв е подготвен и защитен пред експертния съвет в Националния институт за недвижимите паметници при Министерството на културата, похвали се кметът на община Мъглиж Господин Господинов.

Сградата е проектирана някога от старозагореца арх. Христо Димов и е построена през 20-те години на миналия ХХ в. Според специалистите в голяма степен напомня подобни съоръжения в известния чешки курорт Карлови Вари /Карлсбад. От над 10 години тя е затворена и не функционира поради компрометиране на покрива и основите.

Със съдействието на бившия министър на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков общината получи целеви средства в размер на 24 000 лв, с които финансира разработването на проекта.

Надяваме се правителството, при преразпределяне на остатъчните средства, най-после да даде пари и за този архитектурен шедьовър. Ако и тази година това не се случи не знаем как повече да обясняваме на местните жители неглижирането на обекта, коментира градоначалник. Господинов припомни, че през последните пет-шест години в някогашните Чанакчийски бани /както е известно Ягода/ частни инвеститори са налели над 7 млн лв, изграден е нов СПА-комплекс, а пред отваряне е болница за долекуване. За съжаление богатството на селото, геотермалните води, които при каптажа са с температура от 50 градуса, стои неизползваемо и се излива в деретата защото банята не работи.

Минералната вода е подходяща за лечение на неврологични заболявания, някога дори мястото е било планирано за център на БОК, където да се възстановяват спортистите от олимпийските ни формирования. Преди двадесетина година басейнът и терените в съседство с банята са били отдадени на концесия на близък до някогашния шеф на БОК Иван Славков бизнесмен от Стара Загора. Договорът обаче е прекратен предсрочно след като нищо от него не било изпълнено, припомнят от ръководството на община Мъглиж. Преди 4 години бабите от съседното село Шаново дори измислиха специална песен за проблема, с която поздравиха тогавашната строителна министърка Лиляна Павлова и тя обеща подкрепа за решаването му. До момента това обаче не се е случило. 

Сградата е общинска собственост, но проектобюджетът за догодина е едва 7,2 млн лв, от които 4,6 млн са за образование, а за капиталови разходи са предвидени едва 429 000 лв. Единственият фонд, от който може да се очакват допълнителни пари е ДФ „Земеделие“, но той не предвижда ремонти на подобни балнеокомплекси и по този начин се затваря порочен кръг. В общината, където живеят 12 259 души по постоянен адрес, има 1146 ученици и 306 хлапета на възраст за детската градина. Броят на учащите се за последните две години е нараснал с над 250, като близо 80 на сто са ромите.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

37 вуза приемат с оценки от матурите

Кандидат-студентите ще могат да използват оценките си от матурите по основни предмети в 37 висши учебни заведения за учебната 2020-2021, съобщават от МОН.

Подаваме данъчна декларация онлайн от утре

От утре данъчните ни декларации ще бъдат попълнени автоматично на сайта на приходната агенция. Това ще стане с новата услуга на Националната агенция по приходите (НАП). Тя ще бъде достъпна от 1 март.

Младен Маринов: Ситуацията с бежанците на границата с Турция е тревожна

„Ситуацията с бежанците на българо-турската граница е тревожна, но МВР е мобилизирало достатъчно ресурси, за да гарантира сигурността на страната. Към момента, с изключение на няколко единични опита няма констатирани нарушения.