Проект за санирането и възстановяването на знаковата баня в село Ягода на стойност 2 080 000 лв е подготвен и защитен пред експертния съвет в Националния институт за недвижимите паметници при Министерството на културата, похвали се кметът на община Мъглиж Господин Господинов.

Сградата е проектирана някога от старозагореца арх. Христо Димов и е построена през 20-те години на миналия ХХ в. Според специалистите в голяма степен напомня подобни съоръжения в известния чешки курорт Карлови Вари /Карлсбад. От над 10 години тя е затворена и не функционира поради компрометиране на покрива и основите.

Със съдействието на бившия министър на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков общината получи целеви средства в размер на 24 000 лв, с които финансира разработването на проекта.

Надяваме се правителството, при преразпределяне на остатъчните средства, най-после да даде пари и за този архитектурен шедьовър. Ако и тази година това не се случи не знаем как повече да обясняваме на местните жители неглижирането на обекта, коментира градоначалник. Господинов припомни, че през последните пет-шест години в някогашните Чанакчийски бани /както е известно Ягода/ частни инвеститори са налели над 7 млн лв, изграден е нов СПА-комплекс, а пред отваряне е болница за долекуване. За съжаление богатството на селото, геотермалните води, които при каптажа са с температура от 50 градуса, стои неизползваемо и се излива в деретата защото банята не работи.

Минералната вода е подходяща за лечение на неврологични заболявания, някога дори мястото е било планирано за център на БОК, където да се възстановяват спортистите от олимпийските ни формирования. Преди двадесетина година басейнът и терените в съседство с банята са били отдадени на концесия на близък до някогашния шеф на БОК Иван Славков бизнесмен от Стара Загора. Договорът обаче е прекратен предсрочно след като нищо от него не било изпълнено, припомнят от ръководството на община Мъглиж. Преди 4 години бабите от съседното село Шаново дори измислиха специална песен за проблема, с която поздравиха тогавашната строителна министърка Лиляна Павлова и тя обеща подкрепа за решаването му. До момента това обаче не се е случило. 

Сградата е общинска собственост, но проектобюджетът за догодина е едва 7,2 млн лв, от които 4,6 млн са за образование, а за капиталови разходи са предвидени едва 429 000 лв. Единственият фонд, от който може да се очакват допълнителни пари е ДФ „Земеделие“, но той не предвижда ремонти на подобни балнеокомплекси и по този начин се затваря порочен кръг. В общината, където живеят 12 259 души по постоянен адрес, има 1146 ученици и 306 хлапета на възраст за детската градина. Броят на учащите се за последните две години е нараснал с над 250, като близо 80 на сто са ромите.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

България отделя 0,1% от БВП за електронно управление

Държавата инвестира 0,1% от Брутния вътрешен продукт за електронно управление, стана ясно по време на заседание на временната парламентарна комисия за установяване на хакерската атака в НАП. В сравнение, страните от Западна Европа инвестират между 0,6% и 0,8% от БВП, заяви директорът на държавна агенция „Електронно управление“ Атанас Темелков.

Правят нова компютърна гимназия във Варна

Частно училище по компютърно моделиране и компютърни системи, което в момента се намира на територията на Техническия университет във Варна, може да стане държавно. Това съобщи образователният министър Красимир Вълчев, който ще обсъди възможността с представители на Техническия и Икономическия университети.

Контейнери за стари дрехи ще има и в Русе

Контейнери за стари дрехи ще се появят скоро и в Русе. Общинските съветници одобриха на днешното заседание договор за сътрудничество между общината и дружеството „Хюманита“ за събиране и употребяване на текстил.