Стотици жители на Милано и техни гости хапнаха в неделя вечерта от най-голямото на света „панетоне“ или казано на български - традиционния италиански коледен козунак.

Защото малко преди кметът на града Бепе Сала да забие нож в сладкарското чудо, то бе вписано като №1 сред подобните му в библията за всевъзможни постижения “Guinness World Records”. После пред огромния сладкиш с формата на леко сплескано полукълбо се изви дълга опашка от мераклии да го вкусят, а зорки пазванти следяха за лакомници, решили да се възползват многократно от гратис-кльопачката.

Иначе „панетоне“-то рекордьор би високо 115 сантиметра и тежеше цели 332,4 килограма. Инициатор за неговото замесване и опичане бе всепризнатият сладкар Давиде Комаски, който е директор на Академията за шоколадени изделия в Милано. В начинанието си той е бил подпомогнат от шестима сладкари, които се трудили над привлеклия вниманието на „Гинес“ гигантски сладкиш непрекъснато цели четири денонощия плюс четири часа отгоре. Със сигурност не им е било лесно, тъй като е трябвало да вложат във вкусния си шедьовър 50 кг брашно, 38 кг краве масло, 25 кг захар, 25 кг натурален шоколад, 18 хиляди жълтъка, килограми стафиди и захаросани портокалови кори, вода и куп още важни съставки.

А за родно място на любимия на жителите на Апенините коледен козунак „панетоне“ се смята Милано. За създаването му има поне пет легенди, но като че ли най-романтичната е тази за малкия и беден хлебар Тони. Ами той нямал какво да подари за Коледа на девойката, която обичал и бил страшно натъжен на Бъдни вечер. Но когато стопанинът му си отишъл и го оставил да почисти пекарната, Тони събрал останалите тук-там из нея от печените през деня десерти брашно, масло, яйца и стафиди. Замесил ги всичките наведнъж, после в чест на празника оформил нещо като църковна камбанария, изпекъл го, а на края го покрил със захарна глазура и бадеми. Занесъл го посред нощ на възлюбената, тя почерпила със сладкиша гостите си на Коледа, а когато те я попитали как се казва вкуснотията, момичето отговорило набързо: „Пане ди Тони!“, тоест „Хляба на Тони!“.

Славата бързо споходила бедния хлебар, още на следващата година той бил обсипан с поръчки и скоро забогатял. Не след дълго козунакът му се прочул с по-лесното за изговаряне „панетоне“ из цяла Италия, че даже и извън нея. Нищо обаче не се знае по въпроса дали с козунака си Тони е спечелил освен небцата на гостите на любимата си, и нейното сърце...

По темата: дядо коледа
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

1000 евро таван за кеш-плащания в Италия

Таванът за плащанията в брой в Италия да стане в бъдеще 1000 евро вместо сегашните 3000 евро – реши министерският съвет в Рим на приключилото рано сутринта среднощно заседание.

Франция осуети атака в стил в стил 11 септември

Един човек е задържан в предварителен арест във Франция по подозрение в планиране на отвличане на самолет и нападение в стил 11 септември. Това съобщи френският министър на вътрешните работи Кристоф Кастанер, цитиран от АП.