В медицината 2+2 не е 4,  но косатки няма, скачайте!

В медицината 2+2 не е 4, но косатки няма, скачайте!

Хипократ беше казал, че лекарят вижда страшното, докосва се до неприятното и от чуждите страдания си доставя собствени грижи. Защото май е вярно, че да упражняваш медицинската професия, не е нищо друго освен да виждаш нещастието на другите и да изтърпиш своето. Всъщност всеки лекар знае, че в медицината никога 2+2 не е равно на 4.

Винаги може да се случи нещо непредвидено. Но на първо място винаги трябва да са животът и здравето на пациентите. Нали това е мисия. Не случайно учителската и лекарската професия са най-хуманни. Една тема обаче винаги ми е била болна. Признавам, че никога не съм разбирала (не казвам съдя) онези жени, които се противопоставят на това да имунизират децата си. И тук не говорим за определена ваксина, която не е препоръчителна поради медицински причини. Смятам дори, че с разбиранията си тези майки рискуват здравето на децата си. Но всеки си има собствени теории и може да търси конспирации в какво ли не. Категорично обаче не мога да приема медицинско лице да отрича постиженията на науката и дори да разубеждава пациенти да се имунизират - независимо дали става дума за противогрипна ваксина или срещу коронавирус. Вече чувам за няколко такива случая. В единия дори става дума за майка ми, която е в рискова група, защото е над 65 години. Всъщност преди години бях в недоумение, когато ми каза, че е искала да се ваксинира против грип, но личният й лекар заявил, че това са пълни глупости. Не вярвал във ваксините и дори попитал кой й е казал, че трябва да се имунизира. Той не знаел за такова нещо, защото не гледал дори телевизия. Случката се разиграва в провинциален град. Впоследствие майка ми се прехвърли при друго джипи, но историята сега се повтаря. Направо като фарс. Сега личната й лекарка заявила, че самата тя била против ваксините, на всичкото отгоре не получавали почти никакви средства за поставянето на инжекциите.

Факт е, че дори експертите дори не могат да бъдат категорични какъв ще бъде резултатът от масовото ваксиниране. Много от тях се надяват, че към май би трябвало да има положителна тенденция. Никой не знае със сигурност и колко време ще трае имунитетът. Да не говорим, че има хора, които се притесняват пък от странични ефекти. Вече се пуснаха какви ли не слухове, разпространиха се фейкове из социални мрежи до какви пагубни последици е довело ваксинирането на някои в други страни. И някои вярват, без да проверяват фактите, без да се замислят.

Страховете ги има. Но помислете какво щеше да се случи, ако не бяха изобретени ваксините. За мен дори те са най-голямото постижение на науката. В същото време продължаваме да си мислим, че чрез тях ще ни чипират, ще ни отровят и какво ли още не. Всъщност, ако някой вярва в това, то вече е чипиран. Важното е да се спасят хиляди животи и победим пандемията. Иначе агонията ще продължи. Ние решаваме как да действаме и дали да бъдем манипулирани. Информирайте, но не разубеждавайте! Нека хората сами направят своя избор. Нека лекарите разяснят действието и качеството на отделните ваксини, с които разполагаме. Но едва ли има нещо толкова страшно. Много хора вече скочиха. И видяха, че косатки няма.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.