В медицината 1+1 не винаги е 2

В медицината 1+1 не винаги е 2

Математиката е точна наука. Там всичко е ясно. Не така стоят нещата обаче в медицината, където не винаги 1+1 е равно на 2. Там имаш независещи от теб обстоятелства, а и не винаги можеш да предвидиш всичко.

Предполагам, че с това ще се съгласи всеки добър лекар. За радост, у нас те са много и само може да се гордеем с това. Това са хората, които изнесоха цялата тежест по време на пандемията и сами си знаят как понесоха всичко на плещите си. Нищо че сигурно повечето от нас забравиха как ги аплодирахме от балконите си, как им благодарихме за усилията.

За съжаление обаче има случаи, които оставят горчилка в устата ни. Поредната история е за изписан от болница мъж, който прекарал в реанимация повече от месец заради тежкото си състояние. Въпреки че той все още не бил добре и близките му нямало как да полагат грижи за него вкъщи, той бил изписан. Причината - превишил престоя си по клинична пътека. И тук опираме не само до морала, но и до търгашеството и неуредиците в системата. Бюрокрацията, която се превръща в спирачка за какво ли не. А всичко това води до един порочен кръг, от който няма излизане. Пациентите просто искат качествено лечение и грижа, а болниците - да вземат парите си по дадена клинична пътека. Да не говорим, че понякога се налага да те приемат с друга диагноза, защото няма как да си хоспитализиран отново със същата в рамките на месец. През последните години често си говорим, че една от причините за нереформираната ни здравна система е това, че лечебните заведения се превърнаха в търговски дружества. И затова обикновените хора непрекъснато се питат може ли да получиш качествено лечение, добро отношение и грижа, ако не си платиш. Границата е много тънка и въпросът е, че съмнението в хората остава. Друг показателен случай, и то станал публичен само преди ден, е на жена с инсулт, която починала часове след изписването й от болница. Синът й твърди, че от лечебното заведение заявили, че състоянието на майка му се е подобрило и е изпратена за домашно лечение веднага след като парите по пътеката били усвоени. Дали това е така, никой не може да каже. Но е факт, че съмнението и горчилката в устата остават. А докато превръщаме здравето в търговия и то е обвито от бюрократични спънки, едва ли това ще се промени. Лошото е и още нещо, че такива случаи са клеймо върху цяла гилдия и по този начин поставят всички лекари под общ знаменател. И после върви да обясняваш, че имаме прекрасни специалисти, отдадени на професията и борещи се да спасяват човешки животи. А това е факт.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.