В личното стопанство до 3 прасета, 2 говеда и 100 пилета

В личното стопанство до 3 прасета, 2 говеда и 100 пилета

Поне 1 квадрат площ за всяка свиня в домашната кочина

В личните стопанства на физически лица ще могат да се гледат до 3 прасета, различни от свине майки и некастрирани нерези, 2 едри преживни животни и приплодите им до 12-месечна възраст, 10 дребни преживни с приплодите им до 9-месечна възраст, два броя еднокопитни и приплодите им до 12-месечна възраст, 10 възрастни зайци с приплодите им, но не повече от сто броя общо, 50 възрастни птици независимо от вида и 100 бройлера или подрастващи птици независимо от вида. Това е записано в новите изисквания за по-висока биосигурност на такива обекти.

Измененията и допълненията в Наредба 44 от 2006 г. за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти са обнародвани в последния брой на „Държавен вестник“.

Въвеждат се и редица нови мерки за биосигурност. Стопаните трябва да предприемат действия за дезинфекция, както и

за ограничен контакт с хора и други животни.


В домашната кочина трябва да е осигурена поне по 1 кв. м площ за всяко животно. Място за отглеждане, използваните съоръжения и инвентар да са от материали, позволяващи цялостно и ефективно почистване, дезинфекция, дезинсекция и дератизация. Определени са и размерите и на копанките за хранене и се въвежда задължително наличие на поилки. Влизането на лицата до мястото за отглеждане на прасета за угояване и излизането да става с с работно облекло и обувки след преминаване през място за дезинфекция.

Около индустриалните свинеферми за ограничаване на всякакъв контакт с глигани се обособява буферна зона с отстояние не по-малко от 500 м от оградата на обекта до горски територии и обработваеми земеделски земи за добив на продукция или двойна ограда, състояща се от мрежа и електропастир или плътна ограда, която е метална или зидана. Друга промяна е, че и при отглеждането на свине ще трябва да има обособени места и/или съоръжения за съхранение на фураж за изхранването им и те трябва да са покрити и заградени по начин,

осигуряващ защита от диви птици и гризачи.


Нови животновъдни обекти за отглеждане на свине във фамилна и индустриална ферма се изграждат при спазване на мерките за биосигурност и на разстояние не по-малко от 10 км от други обекти за отглеждане на свине във фамилна, индустриална ферма и заградена територия за отглеждане на космат дивеч, пише още в промените на наредбата. Същото условие за отдалеченост е предвидено и за обектите за отглеждане на птици.

С промените нормативния документ вече се изисква животновъдните ферми да разполагат не само достатъчно количество, а


да са снабдени постоянно с вода за пиене


от собствени и/или от обществени водоизточници, като при свине и птици, отглеждани във фамилни и индустриални ферми, се осигурява питейна вода.

На входа на всяка сграда за отглеждане на животните да има филтър за смяна на работното облекло, оборудван с вана за измиване и дезинфекция на обувките и съоръжение за дезинфекция на ръцете, пише още във влязлата в сила наредба.

За пунктовете за събиране на труповете на умрелите животни във фермите трябва да има изградена канализация или пречиствателно съоръжение за отпадните води от измиване и дезинфекция, ограден е по начин, непозволяващ достъп на други животни или хора. В предишния вариант на нормативния документ се разрешаваше наличието на септична яма вместо канализация.

За пасищата се въвежда изискване да имат ограда, която не позволява свободен достъп на хора и други животни, а също да има навес. Всяко отглеждано добиче там трябва да разполага поне с по 2 дка площ.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.