0

С връх производство на зеле има през тази година в кюстендилското село Жабокрът, казва Милена Стоименова, която тази година взе първа награда с най-едра ябълка в Празника на плодородието в Кюстендил.

Свръх производство на зеле има през тази година в кюстендилското село Жабокрът, казва Милена Стоименова, която тази година взе първа награда с най-едра ябълка в Празника на плодородието в Кюстендил.

„Тази година при нас се роди всичко и то в пъти повече от предходни години. Проблем сега за нас е една болест по зелето. Надяваме се да не го унищожи, защото продукцията е огромна“, обяснява Стоименова.

Прибиране

Очакванията й са до 10 дни да започне усилената беритба на зелето в кюстендилското село Жабокрът, където основно се отглежда тази култура. Опасенията на местните обаче са и в липсата на пазар и ниските изкупни цени. „При цени от 50-60 стотинки на кг за какво говорим. Положението е плачевно, продукцията e много и няма кой да го купи. На пазара в Кюстендил можеш да продадеш една четвърт от продукцията. Другото просто изостава и сме принудени да го даваме на безценица за животните“, жалват се още производители от Жабокрът.

Печалба

През тази година в селото се радват на добра печалба от картофите. Те се изкупуват на цени от 60 ст. за кг, а масово цели семейства поръчват по 50 кг чувалчета, за да подсигурят зимата. „Има двама-трима производители, които наеха не малко безработни от селото. Вадят картофите със специална машина и хората събират на полето. Така хем им дават без пари картофи, хем си изкарват и надница. Определено тази година сме доволни от всички зеленчуци, виж с черешите имахме много проблеми, слаба реколта и ниски изкупни цени. Дано следващата година да е добра и за плодовете“, разказват още жителите на плодородното Жабокрът.