В Кюстендилско мана съсипа гроздето

В Кюстендилско мана съсипа гроздето

Има свръхпроизводство на ябълки, купуват ги за сокове

Мана по лозята и продължителните валежи съсипаха реколтата от грозде в Кюстендилска област.

Тази констатация направи пред „Телеграф“ зам.-директорът на Института по земеделие в Кюстендил доц. д-р Димитър Сотиров.

„Кюстендил като цяло не е лозарски район, но въпреки това през тази година реколтата от грозде е много слаба. Основната причина според мен са честите валежи, които паднаха през юли и август. Те предизвикаха развитие на маната и това неминуемо се отрази на реколтата. Почти всичко е съсипано“, казва доц. д-р Сотиров.

По груби изчисления през тази година реколтата от грозде е около 250-300 кг от декар. Той посочи, че за сравнение с други региона, например Плевенско, добивът от лозята е 700-800 кг/декар.

Наблюдения


„Ние имахме едно лозе от около 200 декара в село Берсин. Собственикът обаче го изостави и там положението не е цветущо. Дори като ходим по селата имаме наблюдения по дворове, положението навсякъде е еднакво в областта. Лозите се обезлистиха по никое време, маната унищожи зърната и това доведе до липсата на грозде и изключително слабата реколта“, твърди още агроспециалистът.

Тази година продукцията от грозде в Кюстендил идва от други региони в страната, предимно от Петрич. Търговците докарват гроздето от лозарските райони и така тя достига при клиентите на цени от 1,10 лв. за кг. Доц. Сотиров казва още, че миналата година е била много по-добра за лозарите от тази, като продукцията е била двойно по-висока, а цена почти наполовина – 60-70 ст. за кг.


Сортове


„В Кюстендил най-застъпените сортове грозде, които се отглеждат, са „Каберне Совиньон“, „Отонел“ и старият „Отело“, които са студоустойчиви. Тук зимите са много студени и именно затова лозарите предпочитат тези сортове“, казва още доц. Сотиров.


Царицата на плодовете


За разлика от гроздето годината е много по-добра при ябълките и можем да кажем, че е благосклонна, казва още агроспециалистът. Най-големият проблем обаче е липсата на реализация за продукцията. „Няма преработвателни предприятия в региона, а многото продукция предполага затрудняване с продажбата на дребно. Местните пазари са просто пренаситени. Има две-три фабрики, които правят сокове и сушени плодове при нас. Цената, която обаче дават, е 12-15 ст. за кг, което не устройва хората. Те няма как да си покрият направените разходи“, обяснява зам.-шефът на Института по земеделие в Кюстендил.

Градина


По негови думи най-голямата градина в областта е от 800 декара, но ябълките се реализират в големите вериги и земеделският производител е един от малкото, които не срещат проблеми при продажбата на продукцията си. „Средният добив при ябълката е доста по-добър от миналата година. От добре гледани градини спокойно могат да се получат около 4 тона от декар. Ябълката е растение, което е много плодовито и ако се положат необходимите грижи, овощарите могат да се радват на богата реколта“, твърди още доц. Сотиров, който уточнява, че в област Кюстендил се отглеждат предимно сортовете „Флорина“, „Златна превъзходна“, „Червена превъзходна“, „Джонатън“ и „Грени Смит“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.