В Кюстендилско горещините свиха реколтата от сливи

В Кюстендилско горещините свиха реколтата от сливи

По-слаба е реколтата от сини сливи в област Кюстендил, посочват от Института по земеделие в областния град.

Основната причина са сушата и високите температури през последните месеци в региона. На места реколтата е добра, но на други плодове почти няма, което е и причината за по-нисък среден добив. „Картината при сливите през тази година е твърде разнородна. В едни селища има прекалено много сливови плодове, а в други райони няма нито един завръз. Подобно е положението и в цялата страна“, коментира заместник-директорът на Института по земеделие, Димитър Сотиров.

Добив


По негови думи това се дължи на неблагоприятните условия на опрашването и горещото време, което предизвика изхвърляне на голяма част от завръза. Очакванията са добивът от сини сливи в Кюстендилско да бъде 500 кг от декар, което е с близо 200 кг по-малко в сравнение с миналата година. Изкупните цени пък се запазват както и през предходната година, въпреки по-слабата реколта – между 40 и 50 ст. за кг.

„Тази година средният добив ще бъде по-нисък поради факта, че много от овощните градини със сливи са празни. Изкупната цена по фабриките е около 40-45 стотинки. Тези, които купуват сини сливи за ракия достига до 50 ст. за кг.“, каза още Сотиров.

Активното бране на плодовете започна в края на месец август, като основно продукцията се изкупува по фабрики, изключително малка част от плодовете отиват за прясна консумация, където цената е по-приемлива за производителите. По данни от Института на земеделие в Кюстендил, основно сливовата реколта отива за преработка, тъй като при някои от сортовете се стига до гниене на плодовете. „При нас сливите отиват основно за преработка или за ракия. В област Кюстендил, например, има няколко сушилни, които изкупуват плодовете. Именно поради тази причина, по-голямата част от плодовете се взимат от фабриките в региона“, обясни още Сотиров. Очакванията са заради по-слабата реколта кампанията по прибирането на плодовете да приключи по рано, а именно към края на месец септември.


Отказват се


Според овощари пък все по-малко примамливо е отглеждането на овощни градини със сливи именно поради ниските изкупни цени. „Аз лично отглеждах до миналата година сливи. Отказах се, защото цените са обидно ниски, а трудът, препаратите и работната ръка остават неоправдани. Не може целогодишно да се грижиш за овошките и накрая като продадеш продукцията си да си на загуба, просто се губи смисъла“, обяснява Георги, който от тази година е отдал сливовата си градина под наем. Той е категоричен, че след време заради ниските изкупни цени същата съдба ще последва и черешовите масиви в Кюстендилско, които са най-силно застъпени като овошки към този момент.

Добив


По негови думи това се дължи на неблагоприятните условия на опрашването и горещото време, което предизвика изхвърляне на голяма част от завръза. Очакванията са добивът от сини сливи в Кюстендилско да бъде 500 кг от декар, което е с близо 200 кг по-малко в сравнение с миналата година. Изкупните цени пък се запазват както и през предходната година, въпреки по-слабата реколта – между 40 и 50 ст. за кг.

„Тази година средният добив ще бъде по-нисък поради факта, че много от овощните градини със сливи са празни. Изкупната цена по фабриките е около 40-45 стотинки. Тези, които купуват сини сливи за ракия достига до 50 ст. за кг.“, каза още Сотиров.

Активното бране на плодовете започна в края на месец август, като основно продукцията се изкупува по фабрики, изключително малка част от плодовете отиват за прясна консумация, където цената е по-приемлива за производителите. По данни от Института на земеделие в Кюстендил, основно сливовата реколта отива за преработка, тъй като при някои от сортовете се стига до гниене на плодовете. „При нас сливите отиват основно за преработка или за ракия. В област Кюстендил, например, има няколко сушилни, които изкупуват плодовете. Именно поради тази причина, по-голямата част от плодовете се взимат от фабриките в региона“, обясни още Сотиров. Очакванията са заради по-слабата реколта кампанията по прибирането на плодовете да приключи по рано, а именно към края на месец септември.


Отказват се


Според овощари пък все по-малко примамливо е отглеждането на овощни градини със сливи именно поради ниските изкупни цени. „Аз лично отглеждах до миналата година сливи. Отказах се, защото цените са обидно ниски, а трудът, препаратите и работната ръка остават неоправдани. Не може целогодишно да се грижиш за овошките и накрая като продадеш продукцията си да си на загуба, просто се губи смисъла“, обяснява Георги, който от тази година е отдал сливовата си градина под наем. Той е категоричен, че след време заради ниските изкупни цени същата съдба ще последва и черешовите масиви в Кюстендилско, които са най-силно застъпени като овошки към този момент.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.