В кухнята на Мария Жекова (РЕЦЕПТИ+СНИМКИ)
5

В кухнята на Мария Жекова (РЕЦЕПТИ+СНИМКИ)

Победителката от MasterChef сподели любимите си рецепти

Важно е да готвим с български продукти, за да докажем, че родината ни е райска градина. Това е философията на кулинарната фотографка Мария Жекова, която остава в историята на предаването MasterChef като победител в седми сезон. Чаровната брюнетка, която още в началото на играта показа, че за нея тайни в кухнята няма, заслужено грабна престижната титла и чек за 100 000 лева.

„Ние не вярваме в качествата на страната ни. Моята надежда е, че ще започнем да я пазим, да я обичаме и познаваме по-добре“, каза тя.

Мария омая журито с предястие с рибни деликатеси и основно - пшенична сфера с есетра, раци и свински бут, палачинка от коприва и шафранов сос, която сервира с чай от български билки. Пиронът в представянето й беше десерт, вдъхновен от дивите череши в любимите й Родопи.

Мария е родом от София, но през последните четири години тя прекарва все повече време в китната Родопи, след като си купува стара къща там. Именно в нея Жекова ще инвестира част от голямата награда. Победителката в шоуто иска да прокара водопровод до къщата в село Върбово, в която живее, както и за да я реновира и да я запази автентична.

„Най-тъжно ми е, че там са останали много малко хора - в нашата махала има само един постоянен жител. Там се научих да познавам гъбите. Благодарна съм, че местните ни приеха като родни деца“, сподели пред bTV наскоро тя.

Тя не мечтае да отвори ресторант, а да създаде място за „единомислещи хора, за да обменят идеи и опит“.

Новата носителка на титлата MasterChef издаде пред „Монитор“ любимите си рецепти. Ето кои са те:

Табуле с коприва и просо

Необходими продукти:

Просо
Коприва
Домат
Пресен лук
Чесън
Джоджен
Зехтин
Лимон
Сол

Начин на приготвяне

При приготвянето на табуле първо сваряваме просото до готовност и докато е още съвсем горещо - смесваме го с много ситно нарязана сурова коприва, домат (ако все още не са в сезон, може и такива от консерва, както правя аз), пресен лук и чесън, малко джоджен. Подправяме обилно със зехтин, лимон и сол на вкус.

Яхния от челядинки с пюре от лапад и коприва

Необходими продукти:

Гъби челядинки
Кромид лук
Морков
Чесън
Доматен сок
Магданоз
Риган
Джоджен
Коприва
Лапад
Зехтин

Начин на приготвяне

Първо задушаваме цели гъби челядинки с кромид лук, морков, чесън и ги заливаме с доматен сок от буркан. Оставяме ги за 15-20 минути на тих огън, за да се смесят вкусовете. Накрая добавяме магданоз, риган и джоджен. За приготвянето на пюрето бланшираме за 1-2 минути копривата и лапада и ги блендираме със зехтин до фина смес.

Копривени палачинки

Необходими продукти:

Мляко
Прясна коприва
Брашно
3 бр. яйца
Зехтин
Сол
Начин на приготвяне

За приготвянето на копривени палачинки една чаша вода и две чаши мляко се пюрират с три шепи прясна коприва до хомогенна смес. Добавят се две чаши пълнозърнесто брашно и три яйца. Овкусява се с щипка сол и лъжица зехтин. След това се приготвят както всички съботни палачинки - с обич и за най-скъпите хора. Аз ги сервирам с козе сирене и манов мед.


Песто от коприва и див чесън с орехи 

Необходими продукти:

Див лук
Коприва
Орехи
Сирене
Зехтин
Риган
Мащерка
Сол

Начин на приготвяне

За да направим песто от коприва и див чесън, първо пюрираме до фина хомогенна смес следните съставки - четири шепи див лук и коприва с две шепи орехи, една шепа твърдо зряло сирене и зехтин до желаната консистенция. След това добавяме още риган, мащерка и сол.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.