В края на листопада пръскаме овошките с бордолезов разтвор

В края на листопада пръскаме овошките с бордолезов разтвор

През ноември овощните култури се намират в състояние на относителен покой, а голяма част от неприятелите и причинителите на болестите по тях преминават в неактивна форма. Растителните остатъци в овощните градини са потенциален източник на зараза. През ноември с прилагането на някои агротехнически и растителнозащитни мерки до голяма степен могат да бъдат унищожени причинителите на икономически важни болести по овошките.

Струпясване


Преди или в началото на листопада ябълковите и крушовите дървета, нападнати силно от струпясване, а черешите - от целиндроспориоза, е препоръчително да се третират обилно с 5-7 на сто карбамид. Карбамидът представлява благоприятна среда за развитие на някои микроорганизми, които унищожават мицела на струпясването и цилиндроспориозата. Това налага да се пръскат и окапалите около дърветата листа.


Праскови


В края на листопада прасковените, кайсиевите, черешовите и бадемовите насаждения трябва да се напръскат с 2 на сто бордолезов разтвор (2 кг син камък + 3 кг гасена вар на 100 л вода) за борба със сачмянката и инфекционната апоплексия. За предпазване на овощните култури от зимните студове, за унищожаване на лишеите и мъховете, за отблъскване на миризливия дървесинояд и дървесницата, стволът и дебелите клони на дърветата се намазват с 20 на сто варна каша и малко глина.


Оран


През ноември чрез качественото провеждане на дълбока оран в овощните насаждения се заравят растителните остатъци, в които зимуват причинителите на редица болести - струпясване по ябълката и крушата, кафяви листни петна по дюлята и крушата, церкоспороза, загиване на завръзите на дюлята, черно гниене по семковите и др. и неприятели - ябълковия цветопробивач, плодови оси, бадмов семеяд, черешова муха и др.Почистете оранжериите


В зеленчукопроизводството продължават профилактичните мероприятия. Събират се растителните остатъци и се провежда есенна оран. За да се подготви следващото, оранжерийно производство оранжериите и парниците, определени за разсад, се почистват, дезинфекцират и изорават. Обогатяват се с оборски тор и изкуствени торове и сместа се обеззаразява.

В лозарството продължават профилактичните мероприятия. Започва внасянето на почвени хербициди. Заразените от чума лози се изкореняват и изгарят, а мястото се обеззаразява с 2% формалин- 25л./кв.м.На полето се разхвърля оборски тор


На полето приключва прибирането на късната реколта и дълбоката оран. Разхвърля се оборски тор на полето. Редовно се следи състоянието на засетите култури. При 2-3 ларви или 2-3 повредени растения на 1кв.м срещу житен бегач се третира с Вазтак 100 ЕК 30 мл./дка, Регент 200 СК 10 мл./дка, Моспилан 20 СП 12.5 гр./дка. Срещу полевката при повече от 2 активни колонии на дка се залагат примамки от Клерат – 5-7 г на дупка или се третира площно с 1,5 кг/дка, пише на сайта си Национална служба за съвети в земеделието. Борбата срещу плевелите, поникващи през есента, за да бъде ефективна, трябва да започне още след сеитба преди поникването им или в началните фази от тяхното развитие/ след фаза трети лист. Основните предимства при есенното внасяне са:

- Премахва се конкуренцията на плевелите, които поникват рано наесен;

- През този период плевелите са по-чувствителни към съответните хербициди;

- Използваните препарати се понасят по-лесно от културните растения;

- Максимален ефект се получава, когато се спазват всички технологични изисквания по отглеждане на съответната култура.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.