В края на 2020 г.: икономическата активност у нас остава на отрицателно ниво

В края на 2020 г.: икономическата активност у нас остава на отрицателно ниво

Индикаторът на икономическата активност у нас остана на отрицателна територия и през последното тримесечие на 2020 г., макар да следва възходящо развитие. Композитният индикатор се повиши до -1.2, спрямо -2.2 през третото тримесечие, главно поради подобрението на неговия цикличен компонент. Дългосрочният компонент слабо се влоши и неговото отрицателно влияние върху показателя е относително ниско, става ясно от последните данни на Министерство на финансите (МФ), публикувани на сайта на ведомството днес.

Индикаторът на икономическата активност (ИИА) има за цел да представи в обобщен вид текущото състояние на българската икономика, както и да оцени динамиката на дългосрочния и цикличния й компонент. В индикатора влизат 15 променливи, сред които БВП, бизнес климат, приходи от ДДС, промишлено производство, строителна продукция, търговия на дребно и пр.

Най-силен положителен ефект върху цикличната позиция на ИИА се наблюдава по линия на по-слабо песимистичните нагласи на предприемачите за бизнес средата, в т.ч. бизнес климат в страната, осигуреност с поръчки и очаквания за заетостта и цените в промишлеността. Външната икономическа активност също отбеляза значително циклично подобрение спрямо предходните три месеца, тъй като спадът на реалния БВП в ЕС 27 беше ограничен по линия на сектор индустрия. Оцененият цикличен спад на останалите променливи, включени в съставния индикатор, също се забави, в сравнение с предходното тримесечие, става ясно още от анализа на ИИА.

Макар и все още отрицателна, възходящата цикличната позиция на ИИА е в съответствие с оценените циклични колебания в еврозоната.  Очакванията за ИИА и БВП за първото тримесечие на 2021 г. са да има подобрение,  в съответствие с възходящите очаквания за цикличния компонент.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.