В КОЛАТА: Тези автотайни могат да ви спасят дори живота

В КОЛАТА: Тези автотайни могат да ви спасят дори живота

Когато хората си купуват автомобил, те се ръководят основно от няколко критерия - икономия на гориво, безопасност и надеждност. Разбира се, те искат и някои нови технологии и функции, повечето от които вече влизат в стандартното оборудване. Сред тях са системи за безопасност и асистенти на водача, които са особено важни в днешно време.

Има обаче и някои функции, които са сравнително неизвестни или пък недооценени, но те винаги са били в автомобили. Ето един поглед към тези важни помощници на шофьора, на които мнозина не обръщат внимание, но в някои ситуации част от тях дори могат да спасят човешки живо.

Указател за страната на резервоара

Сигурно все още има такива шофьори, които не знаят за какво случи малката стрелка до предупредителната лампа за нивото на горивото в автомобила. Тя показва страна на колата, от която е разположена капачката на резервоара. Това помага само в един случай - при влизане в бензиностанция за зареждане на гориво, като улеснява водача и той знае на коя колонка да отиде.Указател за страната на резервоара

Сигурно все още има такива шофьори, които не знаят за какво случи малката стрелка до предупредителната лампа за нивото на горивото в автомобила. Тя показва страна на колата, от която е разположена капачката на резервоара. Това помага само в един случай - при влизане в бензиностанция за зареждане на гориво, като улеснява водача и той знае на коя колонка да отиде.

Лост за аварийно отваряне на багажника

Статистиката сочи, че всяка година около 50 души умират в багажниците на автомобили. Повечето от тях загиват заради топлината, като това са предимно деца. Почти всички смъртни случаи са при автомобили, произведени преди 2002 година (статистиката е за САЩ). Тогава задължително всяка нова кола е оборудвана с лост за аварийно отваряне на багажника. Затова и няма починало дете, което случайно да е било заключено в багажника на автомобил, произведен след 2002 година.

Скрити хранилища за вещи

Съвременните автомобилни производители правят всичко възможно, за да спечелят допълнително място в салона. Затова и автомобилите разполагат със скрити хранилища за вещи, които са много удобни. При някои от тях то е под седалката, а при други - на таблото. Моделите като Volvo XC40 пък имат няколко такива места в салона си.

Индикатор за състоянието на пътя

Всички познават лампата за контрола на двигателя, както и тази, която предупреждава, че свършва горивото. Това са двата сигнали, които нито един шофьор не иска да види. От друга страна, снежинката на таблото изглежда напълно безобидна, но тя не е за декорация. Това е индикатор, който информира за състоянието на пътя и ви предупреждава дали пътят под гумите не е замръзнал.

Предупреждение за електронен контрол на стабилността

Внимавайте, ако видите, че на вашето табло се появява изображение на автомобил с две извити линии, докато шофирате. Това означава, че вашата система за контрол на стабилността се е задействала, след като сензорите в автомобила са открили потенциално опасни условия на пътното платно. В случая, системата за контрол на стабилността си е свършила работата, но ако индикаторът светне отново и отново, определено сте на опасен участък от пътя и трябва да намалите скоростта.

Система за наблюдение на налягането в гумите

Ако видите, че на таблото ви свети икона, която прилича на удивителен знак във ваза за цветя с оребрено дъно, това е вашата система за наблюдение на налягането в гумите. Ако се появи, не се паникьосвайте. Вашите гуми просто се нуждаят от малко въздух, докато се напомпат обратно до нивото, посочено от производителя. Колкото по-бързо напомпате гумата (или гумите) толкова по-добре, защото така намалявате разхода на гориво, подобрявате безопасността и управляемостта, а същото така предпазвате протектора от износване.

Куки за дрехи

До дръжките на вратите често има и набор от по-малки пластмасови куки, които вече служат именно с тази цел - закачване на химическото чистене. На тези куки се поставят якета, сака и други дрехи, които могат да се намачкат, докато човек шофира.

Дръжка до вратата

Често срещаното и напълно погрешно схващане е, че тези малки дръжки над вратите на автомобила са предназначени за хващане, когато шофьор с по-тежък крак завие по-рязко. Колкото и странно да звучи, целта на ръкохватките е пътниците да ги използват, за да си помогнат при слизане от превозното средство, след като то бъде спряно, разбира се. И не, те не са предназначени за окачване на химическото чистене.

Стикери за боя

Ако някога се наложи да боядисвате автомобила си, трябва да знаете и точно каква боя да използвате. Самите автомобилни производители скриват стикери с кодовете, нужни за качествено боядисване на различни места. Някои ги залепват от въртрешната страна на капака, на B-колоната или в жабката, а други ги поставят под резервната гума в багажника.

Ключодържатели

Тази малка част от метал и пластмаса, където е поставен ключа на колата, е нещо повече от просто заключване на вратите и настройка на алармата. Автомобилните производители вкарват все повече и повече функционалности. Първо, може да имате скрит механичен ключ вътре и дори да не го знаете, ако никога не ви се е налагало да го използвате. Не е изключено, това устройство да може да сгъва външните огледала, да затваря прозорците и дори да управлява превозното средство от разстояние.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.