„Забраняват се тесните панталони за младежите, на девойките се забраняват всекакви къси поли и минижупи, коленете трябва да бъдат покрити най-малко една педя!”

Помните ли тази фраза от емблематичния филм „Вчера“. Една стара лента, която обаче остава актуална и днес. С излъчваните послания, с революцията на младите хора, които дръзват да се изправят срещу системата. Днес се оказва, че се връщаме с около 30 години във времето назад. Направиха го ученици от английската гимназия в Бургас, които буквално се надигнаха на бунт срещу въведения дрескод в училището. Стигна се дори до преобличане в храстите. Учителите пък едва ли не са се превърнали в агенти, за да следят кой идва сутрин изрядно облечен. Някои деца пък били принудени да се върнат чак до Поморие или „Меден рудник“, за да отговорят на изискванията. Парадоксално нали? В 21-ви век се оказва, че образователната система се бори с учениците, но и те самите са на нож срещу нея. Дори буквално. Тъжно, но факт. Защото докато едни само се бунтуват срещу дрескода си, други направо скачат с оръжие. Не на шега. Става дума за училище „Неофит Рилски“ в Сопот, в което учат близо 1000 деца. А сред въоръжените има дори 14-годишни. Влизали в класната стая като за война - с боксове, електрошокови палки и ножове. И тук съвсем не става дума за някаква революция, а за агресия. И това е страшно. Защото като че ли свикнахме почти всеки ден измежду потока с новини да чуем за пореден побой между ученици. Някак си стана тенденция и родители да влизат в клас и да се саморазправят с учители, но да си тотално въоръжен като за война, бих казала, че това е иновация в младежкия мозък. И сигнал за обществото ни. Пък колкото и това да не било масова практика. Защото да се изправиш с нож срещу образованието, си е доста притеснително. И най-вече самият факт, че нямаш скрупули да сториш това. После не вярваме, че учителската професия е сред най-стресиращата. Нали било лесно - на работа до обяд, изпяваш си урока набързо и си почиваш вкъщи. А това всъщност е сред най-неблагодарните професии, защото се оказва, че трябва да озаптиш едно непокорно поколение, което буквално е потънало в мрежата и намира какво ли не в нея. Учителят трябва да се справи и с недоволството на родителите, които винаги смятат, че детето им е невинно и не заслужава ниската оценка или забележката. Както е тръгнало, може би сега ще се наложи да носят бронежилетки и каски, когато влизат да преподават в час. Като се замисля, едва ли деца, които носят оръжие в себе си, се интересуват от урока. И ние искаме да накараме тези деца да четат книги, да са грамотни, за да не се срамим при поредната класация. А излиза, че всичко трябва да започне от възпитанието, а след това да е образованието. Защото когато липсват първите седем, резултатът е налице. Той никак не е приятен. Направо е страшен. Защото излиза, че всички сме в капана на агресията. И живеем като на война.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

„Игра на тронове“ с много губещи

Дойде краят на една ера. „Игра на тронове“ ще остави дълбок отпечатък в телевизионната история, но мнозина предпочитат сериалът да се беше превърнал в приказка без край. И, не, не става въпрос да се раздува с епизоди, които гонят по брой „Дързост и красота“.

Последните метри на предизборната кампания силно изнервят задкулисните играчи

Всички (олигарси) срещу Пеевски

Последните метри на предизборната кампания силно изнервят задкулисните играчи

В час по математика влиза инспектор. Прекъсва учителката и казва:
- Сега въпроси задавам аз! В тази стая има 24 ученици, 1 учителка, 1 инспектор, 52 обувки, 1 черна дъска, 28 бели и 11 цветни тебешира, 36 стъкла за прозорци, 18 щори и една гъба. Въпросът е на колко години съм аз?
Гробна тишина. Ръка вдига Иванчо.
- Кажи, момче!
- На 40! - смело отговаря Иванчо.
- Откъде позна бе, младеж?
- Еми вкъщи имам брат на 20 и мама казва, че е полуидиот...

Удобният параван на забравата

Непознаването на закона не е оправдание. Това трябва да се учи не само от студентите по право, а още в училище. За да влезе в главите на всички, а не само на юристите. Защото по закон КПКОНПИ вече има право да проверява всички държавни регистри, както и банковите сметки на лица, които са длъжни да обявяват публично имуществото си. И ето, че заради непознаването на закона лъснаха фрапиращи разминавания между имуществото в декларациите и притежаваното.