Свинското месо в Китай поскъпна с 50% за година, след като чумата унищожи 1/3 от свиневъдството в страната, пише The Economist.

Всеки, който се интересува от растежа на втората най-голяма икономика в света и се опитва да анализира нейния потенциал, трябва да има поне базови познания по свиневъдство, посочва изданието.

Това е така, защото свинското месо заема централна част в хранителната диета на китайците, а промените в неговата цена влияят пряко върху инфлацията.

Актуалната статистика сочи, че през август цената на свинското на китайския пазар скача с 23% спрямо юли, което е рекордно месечно поскъпване. На годишна база ръстът в цените е с близо 50 на сто.

В миналото, винаги когато цените на свинското са се повишавали толкова рязко, китайските фермери просто са увеличавали производството. Този път обаче ситуацията е по-сложна, тъй като опасното заболяване доведе до силен спад в броя на свинете майки.

В Китай всяка година се консумират около 55 милиона тона свинско - колкото всички останали държави по света взети заедно. Правителството обяви серия от мерки за стимулиране на свиневъдите - от директни субсидии до нисколихвени заеми.

Правителството пусна на пазара и част от замразеното месо от държавния резерв, създаден през 70-те години на миналия век именно за подобни спешни случаи.

Свинското, заедно с ориза, е ежедневна необходимост за повечето китайски домакинства. В китайския език думата "месо" почти винаги се употребява като синоним на "свинско". За останалите видове месни продукти обикновено се използват конкретните им наименования - "пилешко", "телешко", "патешко" и т.н.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Защитаваме смилянския фасул в ЕС

Производителите на прочутия Смилянски фасул са готови за европейска защита и до края на годината ще подадат заявление за вписването му като географско означение и защитено наименование за произход в Европейския съюз.