0

В иенските лозари са открили просто, евтино и ефикасно средство срещу нашествието от оси, които изпиват гроздовите зърна. На всеки лозов ред те окачват по една половинлитрова бутилка от пластмаса пълна до половината със захарен сироп и оцет. В горната част пробиват няколко дупки, така че да може да влезе насекомо. За тази проста и уникална фермерска иновация разказа пред „Телеграф“ шеф готвачът на туристически кораби по Дунава Иван Маринчев.

Виенските лозари са открили просто, евтино и ефикасно средство срещу нашествието от оси, които изпиват гроздовите зърна. На всеки лозов ред те окачват по една половинлитрова бутилка от пластмаса пълна до половината със захарен сироп и оцет. В горната част пробиват няколко дупки, така че да може да влезе насекомо. За тази проста и уникална фермерска иновация разказа пред „Телеграф“ шеф готвачът на туристически кораби по Дунава Иван Маринчев.

Хълмове

По време на престоите на кораба в най-артистичния град край Дунав, той обичал да си прави разходки по хълмовете Каленберг. Красивите възвишения, високи около 500 м надморска височина, са засадени с лозя на различни фермери. Някъде те са 100 дка, на друго място 50. Някои от тях си имат собствени изби и предлагат дегустация на младо вино на място, други пък се обединяват в кооперация, разказва с удоволствие шеф готвачът.

Седмица

Виенските лозари отглеждат предимно бели сортове грозде. Разликата в начина на отглеждане е, че вместо да копаят междуредието с мотика като в България, те просто оставят тревата и само я косят. Окопава се машинно само около главината. Та точно в тези лозя Маринчев забелязал накачените бутилки. Стопаните му обяснили, че това е сигурна защита срещу нападенията от оси.

Съоръженията се сменят всяка седмица, защото се пълнят с подлъгали се насекоми от миризмата на захарния сироп. Защитата е поне 50%, според Маринчев.

Кръчми

Част от духа на Виена са местните кръчмички, в които може да дегустира и пие от вината около Виена. Всяка от тях предлага на определени производители със съответните мезета. Една част от тях приличат на българските летни капани по морето с дървени маси и пейки навън. Другите са зимни, тип затворени градини. Разбира се, най-типичното ястие към виното за района е виенски шницел, смее се готвачът. Но с разказ не може, трябва да се отиде на място, убеден е той.

Мрежи защитават лозите от лакомите насекоми

Мрежите, с които се опаковат лозите, са още по-сигурно средство срещу алчните оси, които изпиват гроздето. Те са по-скъпи, но освен срещу насекоми пазят зърната и листата от градушки и слани. В България има вече на много места такива защитни мрежи, а лозя от пино ноар така опаковани могат да се видят край Балчик. Те са собственост на Кралската изба, която се намира в Ботаническата градина в Балчик и е една от туристическите атракции на района.