В Япония одитират банки за високорискови сделки заради Archegos

В Япония одитират банки за високорискови сделки заради Archegos

Японската Агенция за финансови услуги и централната банка в страната ще разследват високорискови сделки от местни фирми заради казуса Archegos Capital Management, съобщава Nikkei.

Финансовият регулатор и централната банка ще проверяват системите за управление на риска при трансакции във финансови институции като отговор на загубите на японските банки, свързани с аферата. Агенцията смята, че големите финансови институции в Япония са изложени на риск от загуба на няколкостотин милиарда йени (няколко милиарда долара).

Archegos е компания за управление на семеен капитал, която движи личните активи на Бил Хуан. Надзорниците на такива фирми са много по-малко регулирани от хедж фондовете, които събират средства от различни институции. По принцип подобни структури не са задължени да се регистрират към финансовите регулатори.

През седмицата стана ясно, че Credit Suisse Group претърпя загуба от 4,7 млрд. долара заради сделки, свързани с Archegos. Nomura Holdings обяви възможността да загуби около 220 млрд. йени (почти 2 млрд. долара).

Тъй като въздействието се разпространява върху големи финансови институции в Япония и по света, японският финансов регулатор и централната банка на страната ще получат по-ясна картина на реалното състояние по отношение на трансакциите, посочват от двете институции. В момента те смятат Archegos за изолиран случай, но ще проучат обстоятелствата.

В света има над 10 000 компании за управление на семейни средства, главно в Европа и САЩ, а активите им под управление се оценяват на около 6 трлн. долара. Японските власти планират да извършат интегрирани финансови инспекции през тази финансова година и ще променят регулаторната система, за да позволят споделянето на констатациите от одита на двете институции.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.