Теглят кредит за осветлението на Ямбол

Теглят кредит за осветлението на Ямбол

Дългосрочен нисколихвен кредит от малко над 8,7 млн. лева възнамерява да вземе от Фонд за устойчиви градове, съобщи кметът Валентин Ревански, като направи уточнението че поне половината от сумата ще бъде върната посредством бъдещи икономии за електроенергия след приключване на дейностите.

3,8 млн. лева ще бъдат използвани основно за осветлението на райони в града, където до момента такова няма както и за пет важни обекта. Сред тях са ремонт на централната градска улица „Търговска“ и съседни на нея:реконструкция и рехабилитация на основни улици по крайбрежието на Тунджа и направа на паркинги и велоалеи.

Месечните икономии от електрическа енергия, които ще бъдат постигнати след изпълнението на обектите, ще бъдат достатъчни за погасяването на тази част от дълга, която е близо 45% от целия заем. Това означава, че сумата, която реално трябва да бъде върната със собствени приходи на община Ямбол, ще е в размер на 4 877 814 лева, но срещу нея ще бъдат изградени посочените обекти, коментира Ревански. Останалите средства могат да бъдат погасявани само от направените оптимизации на разходите, които сегашното ръководство на община Ямбол направило през първата година на своето управление.

Сред тях са над 500 000 лева годишно от оптимизиране на общинската администрация;над 760 000 лева от охрана и дофинансиране на съпътстващи общински дейности, които са на издръжка на общинския бюджет. метът на Ямбол поясни, че лихвата ще бъде под 1 %.Предложението предстои да бъде гласувано от местния парламент.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.