0

Ц яла Италия се израдва така яко на победата с 3:0 над Швейцария, както не беше й се случвало отдавна. Улиците и площадите на Рим, където се игра мачът, се изпълниха още преди последния съдийски сигнал с ликуващ народ от всякакъв пол и на всякаква възраст.

Цяла Италия се израдва така яко на победата с 3:0 над Швейцария, както не беше й се случвало отдавна. Улиците и площадите на Рим, където се игра мачът, се изпълниха още преди последния съдийски сигнал с ликуващ народ от всякакъв пол и на всякаква възраст.

Така бе в Милано, Торино, Флоренция, Палермо и всички онези градове и села, където са отрасли футболистите на треньора Роберто Манчини. А социалните мрежи закипяха от хвалби, от остроумни шеги и от величаене на героя на мача – отбелязалия два чудесни гола 23-годишен играч на „Сасуоло“ – Мануел Локатели. Който бе дори сравнен от запалянковци от цяла Европа със спечелилата неотдавна песенния конкурс на Евровизията и станала любима на Стария континент италианска рок-група „Манескин“.

Естествено, днес сутринта всички италиански вестници се надпреварват да сипят суперлативи за играта на националите и да ги хвалят за класирането им на осминафиналите на европейското първенство още преди последната им среща с Уелс в неделя. „Италия – ти си прекрасна“ изригва на цялата си първа страница спортната библия в. „Гадзета дело спорт“. „Велик национален отбор“, натъртва печатният флагман на Рим в. „Република“, за „Чудесни!“ обявява националите в. „Ла Стампа“. Като всички футболни коментатори без изключение и в електронните медии, и във вестниците посочват като основен „виновник“ за хубавата, зрелищна и победоносна игра на отбора селекционера Манчини. Той е венцехвален най-вече за това, че е успял да направи от събраните от тук-там играчи истински клубен тим, мотивиран и сплотен, който сякаш работи в екип от години, а не от първенство на първенство, от един до друг международен мач. Що се отнася до оценките в цифри на националите, те са определено високи, но заслужава да се отбележи, че най-добрите бележки вестниците пишат на иначе почти незабележимия на терена конструктор на отбора – натурализирания в Италия полузащитник от бразилски произход Жоржиньо.

Ако се вярва на футболните спецове в Рим и Милано, до вчера „адзурите“ са се страхували единствено от френските „петли“ като евентуална бариера по път към заветния финал на лондонския стадион „Уембли“ на 11 юли. Но според коментаторите след вчерашния мач с Швейцария момчетата на Роберто Манчини няма от какво да се плашат, просто защото вече са състав, който може да победи и най-реномирания противник. Дори в неговите редове да играе футболен ас като Килиан Мбапе, който може и да е бърз като стрела, но в никакъв случай не е виртуоз и симпатяга като Мануел Локатели.