В Гърция започнаха плащания на държавни субсидии по ипотеки, пише електронното издание на в. „Катимерини”. След изтичането на 2019 г. първите четири държавни субсидии за ипотека са изплатени на кредитополучатели, които уреждат борчовете си чрез електронната платформа, оперираща в Специалния секретариат по частните дългове (EГIX).

По данни на гръцкото финансово министерство плащанията извършени за първи път в на 31 декември, за да се спаси първото жилище. Първите плащания на субсидията бяха извършени на четирима граждани, които погасиха задълженията си към банки. Размерът на субсидията на месечния транш на заема съответно е 40% -50%. По този начин бяха спасени от конфискация единствените жилища на уязвимите домакинства.

По данни на EГIX от 1 юли до 27 декември в електронната платформа са влезли 57 956 длъжници, съгласили се да бъде премахната банковата тайна за тях. 38 563 кредитополучатели са започнали процеса на подготовка на заявленията си, като подадените към различни банки са 1316. 56 кредитополучатели вече са одобрени от правителството.

Според приетите правила субсидията за заем е от 20% до 50%. От нея могат да се ползват, отговарящите на условията.

 Размерът на субсидията се основава на доходите

 и активите на кредитополучателя. За домакинства с годишен доход до 3125,00 евро се равнява на 30% от месечната вноска за бизнес заеми и 50% при всеки друг заем. От 3125.01 до 6.250 евро субсидията е 30% от месечната вноска за бизнес кредити и 40% за всеки друг случай на заем. От 6 250,01 до 9 375 евро - 30% от месечната вноска за бизнес заеми и 30% за всеки друг случай на заем. От 9 375,01 до 12 500 евро се равнява на 30% от месечната вноска за бизнес заеми и 20% за всеки друг случай на заем.

Най-високата сума на субсидията 

достига 36 000 евро и е за многофамилно домакинство

 с трима или повече зависими членове.

За семейство с един родител с един зависим член годишният доход, върху който се изчислява многогодишната субсидия, е до 17 500 евро, при двама зависими членове до 22 500 евро, като трима зависими или повече членове достигат 27 500 евро. домакинство без зависими членове годишният доход, върху който се изчислява многогодишната субсидия, възлиза на 21 000 евро, 26 000 евро за многофункционално домакинство с един зависим, 31 000 евро за многофункционално домакинство с двама зависими членове.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Airbnb ще плати $250 млн. на наемодатели загубили клиенти заради пандемията

Мрежата за онлайн резервации Airbnb планира да задели 250 млн. долара,  които да плати на наемодатели загубили резервациите от клиенти заради пандемията от коронавируса, дошъл от Китай, съобщават световните агенции.

Имотните брокери минават на огледи през нета

Виртуалните огледи и другите технологии на базата на интернет се очертават като спасение на имотния пазар в условията на пандемия и свързаните с нея ограничения, споделят от посредническите агенции в столицата.

С една пета повече наети лукс имоти

С покачване от 19% или почти една пета на сделките за наем на годишна база пазарът на луксозни имоти отбеляза висока активност през изминалата година, отчитат от една от големите посреднически агенции в сегмента . Най-силно е търсенето в най-високия ценови сегмент - над 1000 евро месечен наем, и в ниския. В средния ценови клас апартаменти - с между 500 и 1000 евро месечен наем, търсенето е значително по-слабо за сметка на силното предлагане. Една от причините за ръста на офертите е преориентирането на много собственици от краткосрочни към дългосрочни наеми.