Грандиозна финансова измама с вече бивши работнички в шивашки цех гръмна в Гоце Делчев. Потърпевши са десетки, предимно жени, а в основата на измамата е бившата собственичка на шивашкия цех Христина Дамянова.

Според техните твърдения, тя ги карала да теглят бързи кредити, които щяла да им връща, даже да им дава бонуси от 50 до 100 лева. Уверявала ги, че до две седмици ще покрива всеки взет от неин служител заем. После плащала по няколко вноски и спирала да обслужва кредитите. Хората били спокойни, че Дамянова е покрила дълговете им.

Докато преди 20-на дни животът на над 100, предимно, шивачки се преобръща на 360 градуса. От финансовите институции започнали да им звънят, настойчиво, че трябва да изплащат незабавно кредитите. Те са били ужилени от бившата си шефка от 800 до 15 000 лева в различни финансови институции за бързи кредити – “Сити кеш”, чиито бивш служител е Дамянова, “Изикредит”, “Креди Хелп”, “Микрокредит”. Грандиозната измама надхвърля сумата от 100 000 лева.

Самата Дамянова е работила с представители от самите кредитни къщи. Те давали тлъсти бонуси за натрупани точки и процент от сумите на кредитите на свои нещатни сътрудници, каквато в случая е и бившата служителка в „Сити Кеш“ ООД Гоце Делчев – Христина Дамянова, разказаха ужилените. Цехът се е помещавал в местноста Мочура, в сграда – собственост на бизнесмена Тодор Мардов. Неотдавна, млад мъж, буквално насила изнесъл от цеха на Дамянова машините, което довело до прекратяване на дейността на въпросния цех. Той  също бил изтеглил кредит от 1000 лева, който  набъбнал до голяма сума с лихвите. 

В рамките на по-малко от половин година през него са минали много шивачки. Работодателката успяла да ги принуди близо 100 нейни работнички със съпрузите им, нейни близки и приятели да вземат кредити и от петте кредитни къщи. Дамянова поставяла условие на всяка новоназначена шивачка още на втория ден след постъпването си на работа да изтегли кредит от финансова къща и да предаде парите кеш на нея. Работодателката прибирала парите заедно с документите, дадени на работниците от съответните финансови къща. Тя придружавала до офисите на кредитните къщи всички потърпевши.

„Привикваше ни като маймуни по улиците и ни вземаше и парите, и документите“, признаха жените, които решиха да си търсят правата чрез правораздавателните институции, и да дадат гласност на измамната схема, за да не попадат и други хора от Гоцеделчевско. За заблуда на хората Дамянова все пак е погасявала по една-две вноски, но с останалите пари на хората живеела нашироко - купувала и сменяла коли, ходела на почивки в чужбина, докато фирмите за бързи кредити не започнали да звънят на потърпевшите да си искат парите.

„Не спим, не ядем, нервите са ни опънати до краен предел. Някоя от нас ще получи със сигурност я инсулт, я инфаркт, защото има хора, завлечени с много пари, защото има бедни хорица, които едвам свързват двата края, и защото ни изяжда съвестта, че се доверихме на тази измамница и причинихме на семействата си такива нерви и щети“, разказват потърпевшите жени, които заявиха, че ще търсят помощ от главния прокурор Сотир Цацаров и омбутсмана Мая Манолова.

Една от ощетените е 60-годишната Анета Назлиева. Тя и двама членове от семейството й – Ани Назлиева и Милен Назлиев са изтеглили общо 4 кредита по 1 000 лева: “Откакто започнаха да ми звънят по телефона, буца ми заседна на гърлото. Синът ми е инвалид, не може да работи. А трябва да изплащаме сега кредитите. Искам ако може да спрат да ме търсят. Само тогава ще се успокоя. У нас е страшно. Живея на квартира и не знам какво ще правя”, сподели пред медията ни Анета Назлиева.

Гюлфие Тахирова пък е изтеглила заем от 4 000 лева. Сега с лихвите дългът й е нараснал до 7 000 лева. Тя се издържа само с инвалидна пенсия. Тя сподели, че Христина Дамянова й обещала да й съдейства да получи пари от гръцката трудова борса в размер на 860 евро всеки месец. Бившата шивачка обаче не се хванала: “Изглеждаше ми измамно. Как ще получа пари от такава борса като никога не съм работила в Гърция?”, попита Гюлфие Тахирова.

Семейство от Сатовча пък трябва да върне 12 000 лева, при положение, че са изтеглили 5280 лева. Сред ужилените от Христина Дамянова са още Анка Бурнева, която е с дете-инвалид и дължи 800 лева, Стойко Кюмков – с 6 000 лева, Вайда Джинджи  – с два кредита – от “Сити кеш” и “Изикредит ” на стойност съответно 400 и 300 лева.

Завлечените хора вече са потрърсили адвокатски услуги и всички заедно завеждат колективен иск срещу Дамянова. За случая е уведомена с жалби от потърпевшите и полицията в Гоце Делчев. Жените разказаха, че всеки ден търсят Дамянова по телефона, но тя вече не им вдигала. Съпругът й Николай Дамянов пък ги обиждал с цинични изрази и ги заплашвал да не звънят повече на жена му и да се оправят. Повечето от наетите в цеха на Дамянова шивачки не са били на трудов договор, работили са на дневна надница при нея.

Христина Дамянова е родом от Гърмен, омъжена е за Николай Дамянов от Гоце Делчев, добре известен както на градската екополиция, така и на полицията, но до днес никой не е взел мерки срещу кражбите му въпреки многобройните жалби.

Тя отрече по телефона, че е изнудвала своите работнички да взимат крадити за мея: „Тези хора са хора, които са работили при мен и ме заплашваха, даже още получавам заплахи от тях, че няма да си дръпнат жалбите, ако не платя и тези, и тези. По тая логика аз имам 60 човека, сега с две думи всички 60 човека могат да кажат..Това са ми парите на мене, ти ми ги взе”, заяви по телефона Христина Дамянова, която първоначално отказа да застане пред камерата на БТВ. Това предизвика гневната реакция на бившите й шивачки, които се заканиха, че ако институциите не си свършат работата, ще се разправят сами с нея: „Ако не ми върнеш моите пари ще ти отрежам главата“, каза й сутринта по телефона една от ужилените жени. По-късно около обед Христина Дамянова се появи на площада в Гоце Делчев и малко трябваше, за да бъде линчувана от бившите си шивачки.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Намериха обесен изчезналия Петър Амов

Тази сутрин случаен гражданин на Благоевград, който се разхожда редовно в местността Ловен дом, се е натъкнал на ужасяваще гледка. На дърво е видял увиснало на въже тяло на човек, след което веднага е позвънил на тел.112. Оказало се, че това е Петър Амов, който изчена на 11 май и близките му го обявиха за национално издирване.

Хванаха зрелостничка със слушалка в ухото

Зрелостничка от Езиковата гимназия в Благоевград беше уличена със слушалка от мобилен телефон в ухото и отстранена от зрелостния изпит по български език и литература. От Регионалното управление по образование казаха, че това е единствения изнцидент в училищата на Благоевградска област по време на изпитния ден.