В главната роля: COVID-19

В главната роля: COVID-19

Коронавирусът „възкреси“ обичан герой от „Анатомията на Грей“, „Добрият доктор“ преодоля светкавично пандемията

Близо девет месеца – толкова време отне на коронавируса да завладее масово развлекателната индустрия. Въпреки че световната пандемия мигновено повлия на изкуствата във всичките им форми, като наложи затварянето на театри, киносалони, галерии, отменянето на концерти и фестивали, едва сега COVID-19 се превърна в главно действащо лице за немалка част от вече съществуващи, че дори и нови филмови и тв продукции.

Видяхме го в „Откраднат живот“.

Още в самия старт на пандемията българската медицинска сага трябваше да пренареди епизодите и пренапише сценария, за да отговори на реалните предизвикателства извън екранната болница „Света Анастасия“. Първите белези на COVID бяха вмъкнати в сериите в средата на април. Първият по-силен опит на родните сценаристи да пресъздадат предизвикателствата, пред които се изправят медиците ни обаче, дойдоха с настоящия сезон на „Антитела“, който стартира през есента. Тогава видяхме как уважаваният професор Цонев (Владо Пенев) бе на крачка от интубацията. Плашещи бяха и белезите по лицето на сестра Ненева (Ангелина Славова), причинени от екипировката, необходима на медицинското лице в отделението за болни от коронавирус. Всички срещу невидимия враг – такова настроение създаде първият епизод от „Антитела“, докато не пропусна все пак да се впусне в драматичните обрати и в личния живот на обичаните лекари.

Към днешна дата коронавирусът е по-скоро фон на „Откраднат живот“, за който ни напомнят предимно пациентите, влизащи в кабинетите на „Света Анастасия“ със защитни маски.

COVID-19 обаче тепърва завладява медицинските поредици отвъд Океана. Това се дължи и на факта, че стартът на тамошния телевизионен сезон традиционно започва през октомври. Някои сериали допълнително забавиха премиерите си заради затрудненията за заснемане в коронната ера.

Месеци проучване

например отнема настоящият сезон на „Анатомията на Грей“. Както всяка самоуважаваща се медицинска поредица, и този сериал ползва медицински консултанти на терен. Нещо повече, част от тях са израснали до позицията на изпълнителни продуценти. Премиерата на настоящия 17-и сезон се състоя преди седмица, а продуцентката и консултантка Зоан Клак признава, че с колегите си са прекарали сериозно време в изчитане на различни научни статии във връзка с все още непознатия вирус, така че да задържат медицинската част от продукцията максимално достоверна.

Преди да се стигне до реализирането на сцените пред камера обаче, същите тези специалисти проучват дали е достатъчно безопасно екипът да се завърне на снимачната площадка. Припомняме, че през пролетта „Анатомията на Грей“ завърши по-рано от предвиденото стария си сезон, като тогава двигателят на епизодите Криста Верноф се позова на сравнително застаряващите актьори, творчески и технически работници, трудещи се върху историята.

В крайна сметка новите епизоди са вече факт, а коронавирусът се оказа главно действащо лице в първите две серии. Нещо повече, друга медицинска консултантка – Линда Клайн, пресъздава на екрана и собствената си трагична история, след като

не успява да се сбогува с брат си, който загива в болница заради COVID-19

Екипирана от-до в скафандър и шлем, прекарваща цели дни в отделението за коронавирус – така виждаме доктор Мередит Грей (Елън Помпео) в първите два епизода на премиерния сезон. В своята по-голяма цялост сценарият им се върти именно около COVID-19, като са представени още невъзможността на лекарите да видят собствените си семейства и невъзможността им да помогнат на пациенти встрани от засегнатите от пандемията.

Феновете на „Анатомията на Грей“, които смятат, че коронакризата достатъчно ангажира живота ни, за да не засяга и развлекателната индустрия на съдържателно ниво, също получиха награда. Благодарение на сюжетните завои около COVID-19 те видяха отново на екран любимия доктор Дерек Шепърд (Патрик Демпси), който загина в катастрофа преди пет години.

С ранните дни на пандемията се „занимава“ и настоящият четвърти сезон на „Добрият доктор“. Медицинската сага за изненадващо младия хирург с аутизъм Шон Мърфи не изневери на тенденцията да инжектира доза реализъм в организма си по повод заразата. Въпреки това сериалът е интересен с друго, а именно – това, че се превърна в първата поредица на медицинска тематика, която

преодоля световната пандемия.

Това поне разбираме от едва третия епизод на сезона, където COVID-19 е пратен категорично в близкото минало. „Това е нашата надежда за бъдеще без маски“, заяви актьорът Фреди Хаймор, изпълняващ главната роля. Въпреки заявката за добро развитие на коронакризата зрителят не е въведен в дълбочина в начина на превъзмогването на тази глава от световната история. Парадоксално пък екипът тепърва се сблъсква със суровата действителност. След като в началото на месеца двама от актьорите дадоха положителна проба за коронавируса, 65-годишният Ричард Шиф бе хоспитализиран. „Последните 72 часа бяха трудни“, коментира тази седмица неговата съпруга. Все още няма информация относно какво е предизвикало влошаването на състоянието му три седмици след заразяването. Въпреки това прогнозите са оптимистични, като запознати издават, че той се подобрява с всеки изминал ден.

В дългосрочен план пък гледат от „Специализантът“. Новият сезон от продукцията, посветена на д-р Конрад Хоукинс (Мат Зукри), ще изследва възможността за прилагане на ваксина за COVID-19. Такава заявка дава една от създателките на поредицата – Ейми Холдън Джоунс. И тук премиерните серии всъщност ще изследват началните етапи на пандемията. COVID-19 обаче ще продължи да играе главна роля в историята и занапред. За разлика от „Добрият доктор“ тук сценаристите няма да махнат с магическата пръчка. Вместо това ще продължат да търсят

предизвикателствата пред медиците и след откриването на ваксина.

Подобно на „Анатомията на Грей“, и в „Специализантът“ екипът черпи вдъхновение и реални истории от лекарите, които консултират продукцията.

По-политически настроени ще са от „Ню Амстердам“. Действието тук се развива в болница в Ню Йорк – града, който бе сред най-тежко засегнатите от коронавирусната пандемия. Сериалът – както и „Специализантът“, ще се завърнат на екран в първите месеци на 2021 г. Въпреки това COVID-19 отново ще влияе върху голяма част от сюжета. Освен в чисто медицински аспект кризата ще бъде разгледана обаче и от призмата на социалната проблематика, свързана с расизма по време на пандемия. Екранно време ще получат и т.нар. „антиваксъри“, а голяма част от сезона ще е посветена и на агресията срещу лекарите на първа линия.

Предвид тематиката си, медицинските сериали са тези, които най-често отразяват пандемията и на екрана. Далеч обаче не са единствените. В комедийния жанр например

българите отново можем да се похвалим с бързина.

Повод за това ни даде изцяло дистанционно заснетата продукция „В изолация“. Тя се излъчи онлайн още в края на месец април, а с реализацията й се заеха група приятели в актьорските среди в лицето на Ники Станоев, Ивайло Захариев, Юлиан Рачков, Иво Йончев и Райя Андреева. Ситкомът проследи група ентусиасти, включени на живо от подкаст, а основната тема на разговор бе как се справят в условията на изолацията, в която влязохме заради COVID-19 през пролетта.

Четири месеца по-късно до зрителите достигна и първият такъв опит на американска телевизия - „Любов по време на корона“. Сцените са заснети дистанционно, като заедно с актьорите артистичния си потенциал тестваха и техните любими в реалния живот. „Свързване“ на NBC пък стана факт, благодарение на платформа, наподобяваща Zoom. Продукцията наподобява традиционната комедия, която сме свикнали да гледаме на малкия екран, въпреки че отново е осъществена по време на карантинните времена.

Без шеги и закачки пък преминава антологията „Социална дистанция“. Поредицата, състояща се от осем части, е дело на създателите на „Оранжевото е новото черно“. Подобно на „Свързване“ и тук сцените са заснети чрез приложение за видеочат.

Анимациите също внедриха коронавируса в сюжета си

Това поне съдим от специалния епизод, който рисуваната поредица „Саут парк“ посвети на COVID-19. Серията бе излъчена през септември, а сценарият прескочи трагичните събития, свързани с развитието на самата пандемия, за да представи как главните герои се връщат обратно на училище след края на изолацията.

В СЕДМОТО ИЗКУСТВО

Антиутопии пресъздават кризата на голям екран

Няма и месец от обявяването на световната пандемия беше завършен и първият филм, вдъхновен от кризата. Това е продукцията „Корона“ на канадския режисьор Мостафа Кешвари, който се заема със задачата да изобличи расизма срещу жителите на страната, от която започна всичко – Китай. „Бях в асансьора и прочетох във вестника за атаките срещу китайци, до които доведе страхът от заразяването“, обяснява пред The Hollywood Reporter режисьорът. Ето защо той позиционира сюжета и на своята творба в асансьора. Група съседи засядат там, а притесненията, прерастващи в параноя, отново са свързани с вероятността китайската им съседка да е носител на вируса. „Корона“ е заснет от ръка в един кадър, а Кешвари е призовал актьорите си да импровизират немалка част от диалозите. Снимките към заглавието са реализирани в студио в Канада още през февруари, като режисьорът признава, че по време на процеса все още не е знаел, че коронавирусът ще се превърне в световна пандемия.

До мутация пък COVID-19 достига в заглавието Songbird. Действието във филма, режисиран от Адам Мейсън, се развива през 2024 г. Нико (Кей Джей Апа) е успял да изгради имунитет, заради което именно на него се пада задачата да снабдява хората с жизненоважни продукти, докато останалите са карантинирани у дома.

Идеята за лентата се ражда още в началото на март. Стартира като проект, който Мейсън и сценаристът Саймън Бойс искат да заснемат на смартфоните си, но постепенно продукцията се разраснала. „Имаше момент, в който нещата от сценария ни се струваха прекалени дори за антиутопия – като наличието на вечерен час. Още ден след като го обсъждахме обаче, наистина бе въведен такъв“, спомня си Мейсън.

С участие в Songbird се разписва и София Карсън, като именно нейната емоционална връзка с Нико ще се превърне в основа на целия сюжет. На екрана ще разпознаем още и Деми Мур.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.