В гимнастиката стартираха проект

В гимнастиката стартираха проект "Шанс за всеки"

Българската федерация по художествена гимнастика (БФХГ) стартира нов проект "Шанс за всеки", чиято цел е да насочи младите хора към спорта, обявиха на пресконференция вторият вицепрезидент на централата Невяна Владинова, членът на УС Мариета Дукова и Биляна Йотовска, която ще разработи мотодология за здравословното хранене.

"Шанс за всеки" е проект спечелен от БФХГ, с подкрепата на Министерството на младежта и спорта. Основната цел е изграждане на трайни навици за социално отговорно поведение при младежи на възраст от 14 до 29 години в рискова среда за развитие на различни зависимости в градовете Сандански, Враца и Бяла Слатина.

Проектът включва разработването на наръчник за практикуване на гимнастика, подготвен от успешния треньор по художествена гимнастика Мариета Дукова, както и методология за здравословно хранене, изготвена от диетологът Биляна Йотовска. Участие ще вземат още Невяна Владинова и Георги Чобанов, които ще мотивират младежите, споделяйки опита си и разказвайки за шанса да изберат спорта.

Сред 45 младежи от градовете Враца, Бяла Слатина и Сандански (по 15 от всеки град) ще се проведат изнесени обучения върху разработени наръчник и методология.

"Много съм благодарна на президента на БФХГ Илиана Раева, че прие идеята за този проект, за да го разработим и да получим финансиране. Искаме да покажем значението на спорта като социално явление. Ние не пренебрегваме истинската значимост на спорта - да възпитава в дисциплина и хората да се чувстват добре в тялото си. В много градове в България няма специалисти, които да занимават хората с гимнастика", каза Дукова.

Тя иска догодина да бъдат обхванати още градове. "Ще обучим младежи между 14 и 29 години да преподават гимнастика. Това е един от спортовете, които могат да се практикуват на всяка възраст. Утре заминаваме за Сандански. До края на май трябва да обхванем трите града", добави Дукова.

"Днес е денят на спорта. Спортът е здраве. Аз се включвам в проекта, за да изготвя методология за здравословно хранене, да научим младите хора как да се хранят правилно", каза Биляна Йотовска.

Вторият вицепрезидент на БФХГ Невяна Владинова също е част от проекта. "Основната ни цел е да насочим младите хора към спорта. В тези три града, с които започваме, няма художествена гимнастика, което е тъжно, защото в момента всяко второ момиченце иска да тренира художествена гимнастика", заяви Владинова и добави, че вече свиква с новите си ангажименти във федерацията и "няма нужда да бъде на килима".

Наръчникът за практикуване на гимнастика ще помогне на младежите да изградят социално отговорно поведение чрез спортна дисциплина и чрез атрактивни и активни начини за оползотворяване на свободното време.

Методологията за здравословно хранене ще допринесе за получаване на подробни знания за здравословен начин на живот и ще въздейства върху целевата група като подобри хранителните им навици.

Инициативата "Шанс за всеки" ще продължи със семинар за разпознаване на зависимостите с психолог и спортни демонстрации във всеки от трите града. Включени са и две инициативи в София: анкета за хранителни навици и посещение на място в професионални гимнастически клубове. По време на посещението си в София, младежите ще участват в дискусионен форум за превенция на зависимости чрез здравословен начин на живот и в мини турнир по художествена гимнастика.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.