Екипите на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) активно работят по подготовката на съоръженията на дружеството за безаварийна работа през есенно-зимния сезон, съобщиха от ведомството. Традиционната проверка на министерството на енергетиката в обекти на ЕСО за готовността за посрещане на студените дни е установила направените инвестиции, които ще гарантират сигурността на електроенергийната система през предстоящите месеци.

Извършва се реконструкция и рехабилитация на подстанциите със системно значение 400/220/110kV "Марица изток" и 220/110kV "Карнобат". Приключва подмяната на проводника на електропровод 110kV "Илинден", което ще повиши сигурността на захранване на потребителите в Югозападна България, посочиха от ЕСО.

В края на септември са приключили ремонтните дейности в подстанции "София Юг", "Кресна", "Якоруда", "Плевен 1 и 2", както и в подстанции "Образцов чифлик", "Добрич", "Балчик", "Шумен 1" и "Шумен Запад", "Пампорово".

През 2018 година са продължили инвестициите в нови съоръжения с изграждането на нова линия 110kV между п/ст "Траяна" и п/ст "Стара Загора", както и рехабилитация на въздушна линия 220kV "Камчия". Успешно е завършен ремонтът и реконструкцията на въздушни линии 110kV "Граничар" и "Бохот".

Извършена е профилактика на 217 подстанции. Направен е двукратен обход на общо 18 500 километра електропроводи високо напрежение. Прочистени са просеки на територия от над 6 200 декара. Подменени са 250 километра мълниезащитни въжета. Монтирани са 245 щъркобрани. Осигурени са високопроходима техника и автомобили, допълниха от ЕСО.

Продължават дейностите за изграждане на инфраструктура за телекомуникационна свързаност с обекти, които ще се управляват дистанционно. В процес на изграждане са четири опорни пункта за въвеждане на автоматизираното управление на подстанциите.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Продаваме колата само с оценка от застраховател (ТЕМАТА)

Покупко-продажбата на автомобили вече става само след представена оценка на возилото от лицензиран застраховател. В документа трябва да бъде посочена данъчната оценка на колата, която е изготвена от застраховател или брокер. Самата оценка пък се изчислява по немската система „Шваке“, която се ползва и за изчисляване на застраховки „Каско“.

Fibank раздаде ежегодните си награди "Най-добра българска фирма"

За осма поредна година Fibank връчи наградите в конкурса "Най-добра българска фирма". Традицията на банката цели да мотивира конкурентоспособността и иновативността на българските фирми, показвайки успешните бизнес модели в страната.

Длъжници на хазната с по-малко от 30 бона зад граница

Кабинетът одобри редакция на Валутния закон, с която се приемат някои промени по отношение на изнасянето на валута от страната. Длъжници на държавата, които имат неплатени борчове, няма да могат да напускат страната с повече от 30 000 лв. в себе си. Митничарите ще получават по служебен път информация за длъжниците и когато засекат такова лице, ще му правят щателна проверка.