В ЕСО готови да посрещнат зимата

В ЕСО готови да посрещнат зимата

Екипите на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) активно работят по подготовката на съоръженията на дружеството за безаварийна работа през есенно-зимния сезон, съобщиха от ведомството. Традиционната проверка на министерството на енергетиката в обекти на ЕСО за готовността за посрещане на студените дни е установила направените инвестиции, които ще гарантират сигурността на електроенергийната система през предстоящите месеци.

Извършва се реконструкция и рехабилитация на подстанциите със системно значение 400/220/110kV "Марица изток" и 220/110kV "Карнобат". Приключва подмяната на проводника на електропровод 110kV "Илинден", което ще повиши сигурността на захранване на потребителите в Югозападна България, посочиха от ЕСО.

В края на септември са приключили ремонтните дейности в подстанции "София Юг", "Кресна", "Якоруда", "Плевен 1 и 2", както и в подстанции "Образцов чифлик", "Добрич", "Балчик", "Шумен 1" и "Шумен Запад", "Пампорово".

През 2018 година са продължили инвестициите в нови съоръжения с изграждането на нова линия 110kV между п/ст "Траяна" и п/ст "Стара Загора", както и рехабилитация на въздушна линия 220kV "Камчия". Успешно е завършен ремонтът и реконструкцията на въздушни линии 110kV "Граничар" и "Бохот".

Извършена е профилактика на 217 подстанции. Направен е двукратен обход на общо 18 500 километра електропроводи високо напрежение. Прочистени са просеки на територия от над 6 200 декара. Подменени са 250 километра мълниезащитни въжета. Монтирани са 245 щъркобрани. Осигурени са високопроходима техника и автомобили, допълниха от ЕСО.

Продължават дейностите за изграждане на инфраструктура за телекомуникационна свързаност с обекти, които ще се управляват дистанционно. В процес на изграждане са четири опорни пункта за въвеждане на автоматизираното управление на подстанциите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.