В ЕС гласят отпускането на европари да е свързано с върховенството на закона

В ЕС гласят отпускането на европари да е свързано с върховенството на закона

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи, че предлага отпускането на средства от следващия бюджет на ЕС да бъде обвързано със състоянието на върховенството на закона. Въпросът ще бъде обсъден на заседанието на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС следващата седмица.

Той уточни, че решенията за спиране или ограничаване на плащането на бюджетни средства за страните от ЕС с проблеми в тази област следва да се взимат с квалифицирано мнозинство от Съвета на ЕС и с оценката на Европейската сметна палата и Европейската комисия.

Няма да си затваряме очите, това е основен въпрос за бъдещето на ЕС, наравно със свободата на медиите, каза той на пресконференция. Мишел съобщи, че предлага да се насочи финансиране към проекти, свързани със законността, медийно разнообразие и борбата с дезинформацията.

Председателят на Европейския съвет предлага бюджетът на ЕС до 2027 г. да бъде 1,74 трилиона евро с фонд от 750 милиарда евро за икономическо възстановяване. Според него е необходимо отстъпките от бюджетните вноски да се запазят за Германия, Холандия, Австрия и Швеция. Мишел предлага също въвеждане на нови данъци върху пластмасата, цифровите дружества, въглеродното замърсяване. Събраните по този начин средства следва да послужат за "собствени приходи" на ЕС.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.