0

В единственото българско село , кръстено с царски указ през далечната 1934 година Ловци няма нито един организиран ловец  или риболовец.

В единственото българско село , кръстено с царски указ през далечната 1934 година Ловци няма нито един организиран ловец  или риболовец.

„Не зная някога да е имало ловец, нашите хора не носят пушки или пищови, не съм и чувала някой да се е похвалил с трофеи. Нямам представа каква е била логиката при смяната на старото име Рахманци да кръстят селото по този начин. Сменили са нашето име, а на съседното Чурка са го оставили…“, коментира кметицата Рукие Кабадалиева. Наскоро навършилата 28 години жена поела селското управление  през 2015 г. след като завършила следването си в специалността“Туризъм“  при смолянския филиал на пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и поработила известно време във Великобритания. В Ловци с постоянен адрес са 230 души почти по-равно са мъжете и жените. Най-възрастна е  родената през 1932-а баба Фатме.В съставното Чурка пък има точно 110 души, там жените са с 9 повече от мъжете.

По думите на госпожица Кабадалиева някогашната махала  Рахманци била създадена в край на по-миналия ХІХ век от бежанци, първоначално били вдигнати само три къщи, постепенно се застроили и съседните махалички.Тукашните се гордеят с Римския мост, който от незапомнени времена бил изграден над преминаващата  в близост река Маданска.Липсата на ловна дружинка принудила младата жена миналата есен да дири съдействие от маданските авджии, след като от Чурка се ожалили че мечка е нападнала кошерите им. Докато обаче се съберат ловците звярът потънал в планинските дебри.

Още три села в страната носят авджийско име: едното е старозагорското Ловец, където в момента с постоянен адрес живеят 90 души, като най-възрастната баба Тана Георгиева  наскоро духнала 93-та свещичка на тортата. За разлика от  маданското Ловци  за старозагорското Ловец има доказателства , че е съществувала още в епохата на траките. При археологически разкопки в землището му е намерен сегмент от сребърен колан с позлата от V в преди Христа. Изкусният майстор е изобразил на него два бягащи един срещу друг глигана, разделени от три лотосови цвята. На втори план са двама конници, които ловуват глиганите, подпомагани от по един коленичил зад всеки от тях воин с лък. Под конника вляво има бягащо куче, а под този вдясно – шлем, разказва кметицата Татяна Димитрова, която съжалява че уникалната находка от десетилетия е във витрините на НАИМ при Бан и местните са я виждали само на снимка.Старото име на Ловец е Авджи Дуванджи, което подсказва, че обитателите му са били соколари в армията на падишаха.През 1906-а решили да го побългарят, но писарят сторил грешка и се наложило да го изписват като Ловеч чак до 1954-а, когато поправили стореното. В момента в Ловец си имат ловна дружинка от 20 майстори на точния мерник, неин председател е Любомир Рахнев.

 С авджийско име е и село в община Върбица, Шуменско, където живеят около 720 души, но по-голямата част отдавна са поели към ягодовите плантации в Англия и боровинковите в Норвегия, обяснява кметът Себахтин Али Мехмед, който признава че не си пада по дивеча и затова нямал и ловен билет.

Заради сезонната заетост на местните м.г. захлопнало врати училището, засега работела детската градина, ама не се знаело докога ще е така. Най-възрастната жителка е 88-годишната баба Минивер Хасанова, а четата на организираните авджии водел пришелец от Велики Преслав. Близостта на язовир Тича с неговата почти 100-километрова обиколка привличала стотици запалени риболовци по всяко време на годината.Почти като легенда се разказва, че от водите му през 2007 година 29-годишният тогава Красимир Александров от Пловдив извадил с въдица 112 – килограмов сом с дължина 254 см.

Някога селото се казвало Асанкево, в началото на ХХ век го прекръстили Евдокиево, по името на княгиня Евдокия Българска, сестрата на цар Борис ІІІ, но в суматохата през 1934 година правителството на превратаджията Кимон Георгиев  решил за в бъдеще да се нарича Ловец.

Третото ловно село е търговишко, което до 1934-а носело името Авдалар, което ще рече „гора за лов“, коментира каращият пети кметски мандат Димитър Алексиев, който отскоро станал организиран ловец и дори миналия сезон взел активно участие в отстрелването само за един ден на 7 диви прасета.Търговишкото Ловец наброява по списък малко над 500 жители и тук падането на Берлинската стена се е отразило и близо 200 са поели към чужбина. Сред заминалите за Турция при внука си е и най-възрастната , баба Фатме , която живот и здраве след три години ще стане столетница.24 са членовете на местната ловна дружинка, водач им е Румен Станков.Районът  изключително богат на дивеч, има благородни елени, кошути и сръндаци но този сезон засега е скъпернически: с по едва един-два падпадъка на колана се върнали на два пъти мераклии, оплака се Алексиев, който очаква до седмица да бъде взето решение за единична стрелба по диви прасета.