В дълбините на Гърция
8

В дълбините на Гърция

Най-добрите точки за гмуркане в радиус от 400 км от София

Така или иначе цяла България си грабна плажните чадърчета и джапанките и се изнесе да летува в южната съседка Гърция. Защо да не потърсим малко повече адреналин при елините от това да се въртим като кебапчета на егейското слънце и да хващаме тен с джин-тоник в ръка или с рояк полудели деца на пясъка. Особено след като от личен опит разбрах как дори на 400 км от нашата столица се вихри дайвинг на световно ниво (това съвсем не е преувеличено, статистиките за туристическия поток в Гърция ясно сочат, че комшиите са започнали да гонят топдестинацията за подводни изживявания на Червено море).

Така или иначе дори в най-запазените части на родното Черно море не става особено за гмуркане и удоволствието хич не е достъпно у нас, дори да има отбелязано на картата няколко точки, в които може да го пробвате и на родна земя. За това, че няма да имам особено впечатляващо преживяване под вода в Черно море, получих потвърждение и от инструктора ми в Гърция, който си е чист българин с 10 години стаж под вода у нас. Точните думи на Митко бяха: „Най-меката дума, която мога да използвам за това, в което се е превърнало Черноморието е ...септична яма“. Така че колкото и мускули да надува кампанията #rodnotomoreNEedemode, и колкото и снимки от плажа със звезди да се роят във Фейсбук, това няма да промени положението под повърхността.

Но да се върнем на темата Гърция, без да прехвалваме съседите, които също имат върху какво да поработят и пооправят. Безспорен факт обаче е, че са запазили природата си непокътната. Подводният им свят е хармонично царство на какви ли не същества, които при късмет и добър екип може да видиш на сантиметри. Зад всичко това стои строга политика, дори крайна. До 2006 г. в Гърция има почти

пълна забрана за гмуркане

а доводът на управляващите е, че не желаят дайвъри да изнасят и присвояват потънали антики. Ако трябва да го кажем в цифри – едва 997 от общо 16 000 километра крайбрежие са били достъпни за подводни авантюристи. Под натиска на Европейския съюз през 2005 хватката на рестрикциите отслабва, защото Европа се опасява, че гръцкият туризъм страда от толкова строги мерки. И се оказва права. Доскоро дайвинг дестинация само за авантюристи от Стария континент, в момента Гърция е все по-апетитна хапка за търсачите на адреналин от цял свят. Все още обаче законите, защитаващи антиките, са доста сурови, така че

ако видите нещо интересно под водата, може само да гледате, не и да пипате!

Големият плюс и наш основен мотив да съберем най-интересните дайвинг точки в Северна Гърция (разбирай Халкидики) на едно място в тази статия, са многото преимущества на съседите в това отношение. Да започнем с местоположението – всички места, които сме подбрали, са на най-много 400 км от София, което си е по-близо дори от родното море. Тоест разходите за път ще са ви минимални. Почивката при съседите също няма да ви бръкне в джоба по-дълбоко, отколкото у нас. Не е особено скъпо и да се гмуркате (но за това после). Другият водещ мотив да гласуваме за Гърция с две ръце са изключително подходящите условия за всякакъв вид водолази. Както дебютантите, така и напредналите, че дори и рек дайвърите (wreck diving, изследователите на потънали кораби) ще намерят нещо за себе си. Гмуркането е лесно, защото има много точки (места) за дайвинг, които са на брега, а ако предпочитате „голямото синьо“, както му викат професионалистите на дълбокото – то също е доста близо и може да стигнете до него с кратък тур с лодка, която се намира навсякъде.

Може да се гмурка целогодишно в Гърция, като най-приятно е от май до ноември заради температурата на водата. Юни, юли и август дават най-добрите условия, но тогава е и пикът на туристическия сезон и е по-скъпо. Ако ще си правите специална ваканция за гмуркане, изберете май, октомври или ноември, когато условията са добри, а цените - по-ниски.

Гърция е идеална за първия ви опит

да се превърнете в риба, защото водата е безобразно прозрачна, топла и няма силни течения. Разбира се, големите курорти размътват положението и там трябва да влезете по-навътре, за да достигнете до истински кристалните води и видимост до 40 метра. Освен гмуркане с акваланг може да се порадвате и на шнорхелинг, благодарение на липсата на силни течения около бреговете.

Морските обитатели, които може да срещнете, са всички онези, които се откриват в Средиземно море, като в най-източните части може да се сблъскате и с разнообразие от видове, присъщи на прословутото Червено море. Лятото, със затоплянето на водата се появяват повече костенурки, акули и морски бозайници, а пейзажът около вас под вода ще оцветят анемони, морски звезди и пасажи от разноцветни риби.

Трябва да се отбележи, че най-популярните места за гмуркане в Гърция съвсем не са в континенталната й част. Логично! Истинските перли са около островите Хиос, Крит, както и лъскавите Миконос и Санторини. Въпреки че и те придобиват популярност сред българите в последно време, все още Северна Гърция е топлокацията за нас, затова потърсихме на живо и през приятели най-добрите места за подводни изживявания точно там!

Перлата Калогрия

Плажът Калогрия е може би най-известната дайвинг точка в Северна Гърция, само на 400 км от София и на няколко километра от големия курорт Никити. Това е и моята точка за гмуркане, но не съм я избирала. Съдбата ме отведе там, така да се каже. Или по-точно един изненадващ подарък, който не ми даде право на избор, което понякога се оказва най-добрият такъв. Попаднах в Никити Дайвинг Център – сравнително нов за мястото, но големият бонус е, че е направен от българи. Главният инструктор (както вече споменах) е Митко (Димитър Сапаревски). Солиден мъж с още по-солиден опит под вода. Асистира му половинката му Ваня (Иванка Чуковска), която пък е най-милото, разбрано и добре обясняващо същество на света. Въпреки че са изневерили на гмуркането в Черно море и от две години са се позиционирали в Гърция, вече не могат да смогнат на кандидат-водолази, като тази година дори им се налага да връщат мераклии. Споделиха, че подводните изживявания май се превръщат в нова лятна мания със страшна сила. Та след известно търсене избрали точно Никити, именно заради близостта му до плажа Калогрия. Дайвинг центърът им, освен че предлага услуги за напълно начинаещи, е идеално място и за професионалисти, както и за мераклии да станат такива. Може с Митко и Ваня да изкарате курсове и да вземете сертификат. А за нас бонус беше, че сме сънародници. Къде-къде по-лесно е да говорите на един език. А и с тях удоволствието е достъпно, особено ако сте от тези, които планирате отрано нещата си. Единично гмуркане за начинаещи е около 60 евро, в които е включено всичко – екипировка, превоз, застраховка. А под вода тези двама симпатяги са като залепени за вас. Особено ако не сте го правили друг път или сте паникьори, това е много полезно – ако закъсате с придвижването, буквално ви влачат, не спират да ви напомнят да изравните (налягането в ушите), сочат ви всичко интересно, снимат ви..., само не могат да дишат вместо вас. Затова пък отделят достатъчно дълго време, за да ви научат как да го правите със сухи тренировки. Правят и лицензирани водолазни курсове, като в началото на сезона – през май и юни, имаха супероферта, която включваше 4 дни почивка за двама с осигурено спане и водолазен курс за единия, при който се правят поне 4 гмуркания в открити води до 18 метра, както и тренировки в закрити води, а накрая ще финиширате със световно признат сертификат за водолаз. Всичко това за 420 евро.

Самият плаж Калогрия ви спира дъха, щом стъпите на него, със ситния си пясък и обграден от олеандри (зокуми). Води по-сини от на филм, позициониран в началото на полуостров Ситония. Гмуркането е до малък риф, чиято горна част е над водата под формата на малък остров и има прилично богато разнообразие на живи твари като анемони, морски звезди, октоподи, морски кончета, групери, раци, скариди и лобстери. Видимостта е повече от отлична, и достига до над 30 метра. Мястото е забранено за моторни лодки и джетове и е подходящо за всякакъв ранг водолази – от начинаещи до напреднали, а дълбочината достига до 30-33 метра.

Три в едно

Малкият курорт Палиори, в най-южния край на полуостров Касандра, на 120 км от Солун, е истинска златна мина. За щастие неразработена към момента. И за вас са останали жилки за намиране покрай трите дайвинг точки, събрани почти накуп около селцето. Самото то не е на крайбрежието, а се намира сред разкошни маслинови гори. Най-близкият плаж е на 1 км, но пък предлага ситен пясък, малки камъчета и кристални води като от картичка. И, разбира се, място за гмуркане, което носи името Порто Валица. Големият му плюс е, че не е пренаселено все още. Може да се гмурнете директно от брега, а дъното е пясъчно с малко камъни и приятно полегато, като постепенно става от 3 до 12 метра. При достигане на тази дълбочина има „стена“, която ви праща до 45 метра дълбочина. Освен че, след като изплувате ще може да се хвалите в метри, около вас под водата компания ще ви правят различни морски обитатели във всякакви размери – страховити муренати, сепии, кефал, октоподи, групери, камбала, морски зайци, а най-големите късметлии може да видят и светипетрова риба. Авантюристите може да се полюбуват и да изследват малки пещери, дупки и скали. Какво по хубаво да поплуваш с пасаж шарени риби и да ги последваш в някоя красива пещера?!

На север от Порто Валица, на 2,5 км се намира втората дайвинг точка – Алонаки. Плажът е истинска перла – див и красив, заобиколен от скали. Има само едно капанче, откъдето може да си купите храна и напитки, и да се насладите на природата. На някои няма да им хареса, че брегът и дъното са осеяни с камъни, но за водолазите това може да е плюс – между скалите и камъните винаги има находки. Гмурка се директно от брега, а на съвсем прилично малко разстояние има малък остров, около който може да се направите на подводни изследователи.

На още километър на север има още една малка дайвинг точка – Корсарос. И тя е достъпна от плажа, като дълбочината е от 20 до 60 метра. Видимостта е описана като добра в специализираните сайтове – от 10 до 30 метра, но реалните коментари на водолазите са, че често е около 10 или по-малко, което, ако сте дебютант, няма да направи приключението ви приятно.

Потъналият кораб „Митилини“

Морското дъно не е само място, където да поплувате с рибите и да се почувствате като тях. Там може да намерите и други забавления – като да разгледате потънал кораб, т.нар. рек (wreck). Северна Гърция предлага и това на водолазите. Едно от най-близките места, където може да се поразходите из останки, е в близост до курорта Сане на полуостров Ситония, Халкидики. Само на 600 м от бреговете му може да се гмурнете до потъналия немски кораб „Митилини“. А до него ще стигнете за 10 минути с лодка. Инцидентът с него се е случил през есента на 1961 г. Бил е използван за карго цели, като е превозвал бъчви с вино и хранителни провизии (те още стоят в него и създават пейзаж като от „Карибски пирати“ за водолазите – разпръснати бутилки, прекатурени бурета, рибарски мрежи и метри въжета). По време на буря огромна вълна е запратила кораба към брега, като го е ударила в скала и го е повредила. Екипажът се е спасил, но товарът е потънал заедно с него. С годините се е превърнал в жив риф, пълен с морска флора и фауна, като групери, октоподи, раци, гъби, корали, анемони, спирографи, както и различни малки шарени риби, разнообразни медузи. През лятото се появяват дори някои големи риби, като риба тон и риба меч.

Корабът е потънал на 20 метра дълбочина, а самият той е 40 метра дълъг и само чака да бъде открит от всеки желаещ – дори начинаещ.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.