В двойно повече общини извиняват отсъствията в предучилищните групи с бележка от родител

В двойно повече общини извиняват отсъствията в предучилищните групи с бележка от родител

В столицата възможността важи до края на януари

25 общини са подали молби за извиняване на отсъствията на децата, за които предучилищното образование е задължително, съобщиха от образователното министерство за „Монитор“. В средата ноември, когато бе дадена тази възможност, просветният министър Красимир Вълчев бе издал 11 заповеди, с които разрешаваше отсъствието на хлапетата само с бележка от родител. Така този път отсъствията за децата в предучилищните групи се извиняват в двойно повече общини.

За 23 от 25-те подадени заявления вече има издадени заповеди, а за останалите две предстои да бъдат одобрени, уточниха от МОН.

Възможността да не се пишат отсъствия за децата в задължителна предучилищна възраст се въведе през учебната 2020 – 2021 година във връзка с усложнената епидемична обстановка в страната. От нея могат да се възползват общини, попадащи в „червената“ или „оранжевата“ зона. В тях на практика попада цяла България. У нас по последни данни има три области, които попадат в „оранжевата зона“ със заразени между 60 и 120 на 100 000. Това са Кърджали – със заболяемост 88 на 100 000, Разград 96 на 100 000 и Габрово 113 на 100 000. Във всички останали стойностите са по-високи. Така, кметовете на всички общини могат да направят предложение на просветния министър да не се пишат децата, които не трябва да пропускат забавачката. То може да бъде отправено по препоръка на съответната регионална здравна инспекция, областния или общинския координационен щаб поради нарастващ или голям брой заразоносители на COVID-19 и/или карантинирани жители.

За какъв период могат да отсъстват малчуганите записани за задължително предучилищно образование в целодневна, полудневна и почасова организация в детска градина или училище в конкретната област, е посочено в съответната заповед. „Всички заповеди са със срок не по-дълъг от 31 януари 2021 г.“, уточняват от образователното министерство. Такъв е примерът със столицата, където до края на месеца отсъствията на децата в предучилищните групи в забавачките и школата могат да отсъстват по желание на родителя след писмено уведомяване на директора на съответната образователна институция.

За всички останали общини, за които няма издадени заповеди, отсъствията на децата от подготвителните групи по семейни причини за настоящата учебна година са 20.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.