Кътове за отдих на мястото на сметището в Чирпан

Кътове за отдих на мястото на сметището в Чирпан

Да бъдат изградени няколко къта за отдих на мястото, където доскоро се ширеше общинското депо за неопасни битови отпадъци, обмислят в Чирпан откъдето съобщават, че вече е завършена техническата рекултивация върху площ от 3,93 ха.

Екодейността е стартирана на 4 юни 2020 година, почти 4 години след забраната върху тези терени да се изхвърлят боклуците от града и селата на територията на общините Чирпан и Братя Даскалови, а първата копка е направена в края на миналата година. 

Проектът е на стойност 2 979 761 лева,  като 2,5 млн са европейски средства, а 446 964 лева са по линия на националното съфинансиране. Предвиден е 3 годишен срок за биологична рекултивация на площите. За тази дейност са приготвени 83 000 лева от приходите на общината, като тя ще се осъществява от същата фирма, която е спечелила обществената поръчка.

Никой не е в състояние да каже какви количества боклуци са били депонирани през десетилетията на място, намиращо се току пред входа на Чирпа При почистването се е наложило да бъдат почистени още над 30 дка от прилежащите площи преди да започне изграждането на дренажната система и сондажите за улавяне на метановите газове. С реализирането на проекта е постигната основната цел- принос към изпълнение на задълженията на Република България за закриване и рекултивация на старите общински депа, които не отговарят на нoрмативните изисквания във връзка с процедура по нарушение на правото на ЕС във връзка с постановеното Решение на Съда на Европейския съюз от 16.07.2015 г. по дело С145/14.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.