В България свободна от вируса по плодовете на доматите ToBRFV

В България свободна от вируса по плодовете на доматите ToBRFV

В България няма открити растения и семена на домати и пипер, заразени с кафяво набраздяване по плодовете на доматите (Tomato brown rugose fruit virus – съобщиха от БАБХ.

През периода от месец септември 2019 г. до момента в Централната лаборатория по карантина на растенията (ЦЛКР) са постъпили 34 проби и са извършени 86 лабораторни анализа. 9 проби семена на домати и 15 на пипер са от внос, останалите – от местно производство. Зараза от вируса на кафяво набраздяване по плодовете на доматите не е установена.

България изпълнява Програма за

наблюдение на зеленчукови култури за карантинни вредители 2020 г.,

в която е заложено наблюдение и пробовземане при производството на домати и пипер. При съмнения за зараза от ToBRFV всеки производител е необходимо да се е обърне към инспекторите по растителна защита в Областните дирекции по безопасност на храните.

Движението на растения за засаждане на територията на Европейския съюз става задължително с фитосанитарен паспорт, издаден от фитосанитарните власти, гарантиращ отсъствието на вируса.

Всички партиди с растения за засаждане от зеленчуците, които се внасят в страната от трети държави, се придружават от фитосанитарен сертификат и преминават официален контрол на входния пункт. След проверката официалните фитосанитарни инспектори вземат и изпращат проби за лабораторен анализ в ЦЛКР.

Основните гостоприемници на ToBRFV са домат и пипер.


При доматите симптомите варират в зависимост от сорта и включват хлороза, мозайка и петна по листната петура, некротични петна по стъблото, жълти или кафяви петна по плодовете. Те се деформират и имат неправилно узряване, което прави плода с лош търговски вид.

При пипер листните симптоми включват деформация, пожълтяване и мозайка по листата. Плодовете са деформирани, с жълти или кафяви области или зелени ивици. Симптомите много наподобяват и на други вирусни инфекции като тютюневата мозайка (TMV), доматената мозайка (ToMV) и други срещани у нас. Идентификацията се извършва само в лабораторни условия.

Вирусът се пренася със заразен посадъчен материал и чрез контакт.

Може да остане с месеци в растителни остатъци и замърсена почва.

След като вирусът бъде идентифициран в дадена зона се прилага комплекс от мерки, които да ограничат заразяването - унищожаване на заразени растения, прилагане на строги хигиенни мерки - ограничава се достъпа на хора, извършва се дезинфекция на машини, оборудване, повърхности и опаковъчен материал, подмяна на работното облекло, на всички плодове, събрани от мястото на производство се извършва почистване и дезинфекция, след прибиране на реколтата и почистване на оранжерията се извършва дезинфекция, включително тестване, за да се провери липсата на вируса в следващата култура.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.