От БСП се оказаха недоволни от мерките на властта срещу последиците от коронавруса, определиха ги като половинчати и част от тях неефективни. Именно затова в близките дни ще предложат свой алтернативен пакет. Какво ще включва той обаче те отказаха да оповестят. 

Иначе на брифинг на "Позитано 20", червените казаха, че част от мерките са по подобие на тези в други ЕС. Сред тях е това за заделянето на допълнителни 500 млн.лева за заплащане на извънредния труд в МО, МВР и МЗ, както и  500 млн. за капитализацията на  ББР. Отнасят се положително и за подкрепата и предложението държавата да поема 60 % от заплатите на работниците. 

Те обаче имали забележки. Социалистът Румен Гечев разкритикува властта, че не се заделяли 4,5 млрд.лева за подпомагане на бизнеса и гражданите. Техните сметки показвали, че сумата  е не повече от 2,27 млн. лева. Ако от сумата се извадят и 600 млн. лева от 3-месечната данъчна ваканция, средствата били и под 2 млрд. Причината е, че облекчението за бизнеса да не плащат 3 месеца коропоративен данък си остава дължим и те ще трябвало да го внесат в хазната. 

Имало и странни изчисления относно тези 500 млн. лева за ББР, които щели да доведат сдо 2,5 млрд. лева  кредити. Според Гечев това било голяма загадка за икономическата теория. Според него нямало никакви гаранции, че сумите предоставени за кредити към фирмите ще стигнат 2,5 млрд. лева. 

Наред с това ББР не изпълнявала своята основна функция да помага на малките и средни фирми. По думите на Гечев кредити се давали на "крупни бизнесмени” и малка група хора, свързана с властта. Именно затова не било и гаранция, че тези 500 млн.лева ще отидат за нуждаещите се фирми – малки, средни и големи от засегнатите отрасли.

Според него правителството сваля отгворността от себе си  и нямало никакъв ангажимент на кабинета, тъй като парите чрез ББР се предоставяли на търговските банки. 

Гечев предупреди, че много малка част от фирмите ще се въползват и от схемата 60 /40, при която държавата да поема част от заплатите. По думите му това не било в интерес на бизнес , а разчетите им показвали, че много от фирмите няма да могат да плащат и 40 % от възнагражденията.  За тях било от по-голям интерес да съкратят хората и да ги прехвърлят на НОИ. Отделно от това властта поставяло условие за тази помощ - фирмите да нямат задължения и неплатени данъци. Според БСП обаче фирмите без дългове не са много.

БСП упрекна властта, че другите държави предлагат конкретна помощ , а ние - числа без покриети, кредити и без пряка помощ за бизнеса и граждани. 

Същото било и предложението за кредити до 1500 лева за българите. Нямало и разчети за какъв период са мерките, както и техните източници на финансиране. 

Именно затова БСП ще излязат с алтернативни мерки в пакет, като за тях работели с браншовите организации и реалния бизнес.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

България приветства старта на преговори със Скопие и Тирана за ЕС

България приветства приемането на положително решение за започване на преговори с Република Северна Македония и Република Албания, което е важно както за сигурността на региона, така и за доверието на гражданите на тези страни в европейските институции, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Държавата ще поеме заплатите и осигуровките в културните институти

Осигурява се субсидия за изплащане на брутните трудови възнаграждения и за начисляване на дължимите осигурителни вноски от работодател на работещите в държавните културни институти, осъществяващи дейности в областта на сценичните изкуства, съобщиха от МС.