В Батак назрява напрежение сред местните хора заради складирани останки от дрехи в сградата на бивш военен завод. В сигнално писмо до кмета на общината, шефа на ОбС и до Районна прокуратура в Пещера бивш служител на Министерство на отбраната пише, че на 29 октомври м.г. пазарджишката РИОСВ е издала разрешение в склад на някогашния завод“ Енергометал“ фирмата „Индъстри ресайклинг груп“ от Казанлък да депонира 12 000 тона парцали. Според екоинспекцията отпадъците били неопасни. Според Боян Власев, който е бивш служител и на МВР и инженер по образование, автор на сигнала, в помещението са складирани 250-300 тона синтетични тъкани и пластмасови отпадъци.

Те са оставени в бившето хале на завода, без надзор и разпилени по брега на Стара река. Площадката се намирала, според Власев, на 100 метра от градските къщи и на 150 м от дома за стари и безпомощни хора. По-нататък в своето сигнално писмо инж. Власев се тревожи, че ако се самозапалят въпросните парцали, целият град Батак ще бъде обгазен, ще пострадат и жителите на с. Нова махала.

От местната кметска администрация уточниха, че не са били уведомени за намеренията на фирмата от Казанлък, която е наела бившите помещения на завода. Кметът Петър Паунов е писал до екоинспекцията в Пазарджик, откъдето му отговорили, че „ Индъстри ресайклинг груп“ ще депонира неопасни отпадъци и отговаряла на всички законови изисквания, за да извършва тази дейност.

Ако дрехите не бъдат унищожени, те ще започнат с времето да се разлагат и изгниват, в резултат на атмосферните условия, което неминуемо ще снабди града със смрад, която ще се усеща още преди да се влезе в него. В разрешителното на новия наемател влиза и съхранението на 3000 тона пластмасови и други подлежащи на преработка отпадъци.

По случая са сезирани ДАНС, прокуратурата и полицията. В момента тече разследване и се чака решение на ВАС, относно това има ли право частна фирма да депонира отпадъци в град, който, според изследвания, е с най-чистия въздух на Балканите.  

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Екоинспекцията в Пазарджик предупреди кметове за почистване на речните корита

Регионалната инспекция по околна среда и води в Пазарджик даде предписания на кметовете на 12-те общини в региона да предприемат мерки за почистване и недопускане на наличие на нерегламентирани сметища и замърсявания, вкл. и на речните легла и прилежащите територии. Мярката се предприема с цел превенция, във връзка с изискванията на Закона за управление на отпадъците и по заповед на министъра на околната среда и водите.

Направиха 2 операции на ухапания от агресивно куче инкасатор

Приключи и втората операция на нахапания от куче инкасатор от ЕВН, съобщиха от областната държавна болница в  Пазарджик. 64-годишен мъж, който е бил нахапан от дворно куче в село Бошуля, е приет в събота, 15 февруари, в Спешното отделение на МБАЛ-Пазарджик.

Без кръгово на пътя Пазарджик-Пловдив при с.Мало Конаре

По време на настоящия ремонт на пътя Пазарджик – Пловдив не се предвижда изграждане на кръгово кръстовище при разклона за селата Мало Конаре и Огняново. Това става ясно от отговор на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова на парламентарно питане от депутата от БСП Надя Клисурска. В момента 18 километра от шосето се ремонтират, като средствата в размер на
25 656 523 лв. са осигурени от държавата.