В Австралия ускорител на частици търси убиец за COVID-19

В Австралия ускорител на частици търси убиец за COVID-19

Австралийският синхротрон в Мелбърн използва интензивни рентгенови лъчи, излъчвани от електрони, преминаващи през ускорителя, за да изследват ключовите протеини във вируса, заяви програмният директор Андрю Пийл пред Франс прес.

Действайки като вид микроскоп, ускорителят позволява на изследователите да конструират 3-D карти на атомно ниво на протеините, така че да могат да разработят лекарства, които се свързват с вируса, потенциално предотвратяващи или лекуващи болестта.
„Ние насочваме светлината върху протеините и светлината, която се разпръсква от тях, ни казва къде е всеки атом в протеиновата молекула (на COVID-19)“, каза Пийл.
“Трябва да знаете как изглежда протеинът, за да можете да проектирате лекарство, което да се прикрепи към него”, добави той.
„Това е като да проектирате ключ за заключване, трябва да знаете размерите на отвора за ключалката.“
Изследователи от цял свят изпратиха на екипа в Мелбърн десетки проби от протеини, които според тях могат да се свържат с вируса COVID-19 по начин, който би могъл да сведе до минимум или да предпази от болестта, каза Пийл.
“Използвайки нашата технология, в рамките на пет минути можете да разберете защо дадено лекарство действа или не работи при свързването към протеина на COVID-19”, каза Пийл, оприличавайки процеса на завършване на пъзел.
Проектът, финансиран от правителството, се надява, че технологията за бързо проследяване ще съкрати нормалното време за разработка на ефективни ваксини.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.