В
10

В "Арена Армеец" и "Фестивална" броят гласовете бързо и организирано (ОБНОВЕНА)

В "Арена Армеец" и зала "Фестивална" вече втори час се приемат протоколите на 23, 24 и 25 МИР в София.

В "Арена Армеец" са 23 и 25 МИР, а във "Фестивална" - 24 МИР.

Първи, както обикновено, пристигнаха представители на мобилните секции. Служители на общината казаха за "Монитор", че в изборния ден е имало много заявления за гласуване от вкъщи. След всяко от тях бързо се е правела проверка дали заявителят е карантиниран или инвалид, и е бил подаван в РИК, за да бъде разпределен на съответна мобилна секция, която да го посети. За разлика от други избори, при тези мобилните секции са имали повече адреси и затова първите от тях са пристигнали в "Арена Армеец" към 20,45 ч.

След влизането в сградата, организацията предвижда получаване на номер, по подобие на посещение в банка. С този номер представителите на СИК сядат на определени места и изчакват реда си. До 22 ч. в "Арена Армеец" бяха влезли 50 СИК от 23 МИР и 23 СИК от 25 МИР. В 23 ч. в зала "Фестивална" бяха влезли 72 СИК от 24 МИР. На големи екрани непрекъснато се изписва кои номера минават, а високоговорители ги обявяват и приканват да се явят в първия сектор, където служители на "Информационно обслужване" проверяват документите. Оттам се отива във втория сектор, където служители на РИК приемат протоколите.

Представителите на СИК носят протоколи и контролните талони от машините за гласуване. Там където то е било с бюлетини, се носят само протоколи, а самите бюлетини са в изборните секции. Гледките на хора, мъкнещи чували, са в миналото. Контролните талони се побират в неголеми книжни пликове.

В случаите, когато не се налага да се поправят сгрешени документи, се минава по-бързо.

След 22,30 ч. започнаха да се натрупват постоянно пристигащи представители на СИК.Всички получават храна и напитка. Има къде да седнат.

Следи се за носенето на маски. Има осигурени дезинфектанти.

В залите са предвидени сектори за наблюдатели, където журналисти могат да наблюдават и заснемат всичко.

Районите около двете зали са отцепени от полиция, има заграждения, но никъде не е спряно движението по улиците около тях.

След 00 ч. зала "Фестивална" вече бе препълнена, но въпреки всичко нямаше напрежение. Десетки заети с организацията хора в бели тениски с надписи "Заедно можем всичко" регулират придвижването на представителите на СИК между секторите. Полицаи пък следят за реда и охраняват всяко заграждение.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.