0

В 148 секции в чужбина ще има по две машини за вота на 11 юли. Това стана ясно от думите на говорителите на комисията Цветозар Томов и Росица Матева на редовния брифинг на ЦИК.

В 148 секции в чужбина ще има по две машини за вота на 11 юли. Това стана ясно от думите на говорителите на комисията Цветозар Томов и Росица Матева на редовния брифинг на ЦИК.

Иначе общият брой на машините за чужбина е 421, а те ще са разположени в 273 секции. Както "Монитор" писа, в 700 секции в страната ще има също по две устройства. Общият брой на секциите с машини у нас е 9401, което на практика значи, че устройствата разхвърляни по СИК е 10 101. Няма да има секция с три машини.

За частичния кметски вот в неделя на 27 юни ще има 150 устройства в 188 секции, като в 38 от тях по две.

Вече са назначени около 25 % от членовете на секциите зад граница.

ЦИК са приели методическите указания как да действат секциите за вота на 27 юни, а предстои да се гледат и тези за вота в 11 юли. В тях са записали кои случаи няма да водят до преустановяване на машинното гласуване и преминаване на хартиени бюлетини.. Когато токът спре, машинното гласуване продължава, тъй като устройствата работят на батерия за 3 часа. Други такива случаи, при които вотът продължава е, когато трябва да се смени хартиената ролка за разписките, ако трябва да се смени захранващия кабел или пък да се смени счупен параван. Ще се премине към хартия, ако например машината се счупи или спре да действа. Тогава СИК трябва да направи протокол, да уведоми РИК, а те на свой ред ЦИК, които да вземат окончателното решение минава ли се на хартия.

Вече върви отпечатването на бюлетините. Те ще бъдат 7 408 500.

Допълнителните 1673 машини трябва да са у нас до края на тази седмица или  в началото на следващата. Обучението на членовете на СИК ще бъде както присъствено, така и онлайн. Обсъжда се възможност и самите членове на ЦИК да правят това из страната. 

Според Цветозар Томов ще има опити за саботаж. Повод пък бе въпрос какво се случва, ако някой избирател стои прекалено дълго пред машината съзнателно, за да бави машинното гласуване. "Опити за саботаж, доколкото виждам как върви предизборната кампания, ще има. Ще има опити за саботаж в секционни избирателни комисии, ще има в районни избирателни комисии, има такива опити и в самата Централна избирателна комисия. Това е обстановката за тези избори. Тя никак не е лесна, но ние сме поели отговорността да се справим и не бихме имали никакво извинение, ако не се справим", посочи той 

Както "Монитор", вече писа ако не правим нищо пред машината, тя изключва след 5 минути. Затова при забавяне, т.е. след втората минута, избирателят ще може да получи помощ от член на секционна комисия.

Матева беше попитана и дали има проблем, ако роднина на кандидат за народен представител отговаря за изправността на машините по време на местния вот в Благоевград, като заяви, че не вижда проблем, когато става въпрос за различни избори. В медиите вече се завъртя, че става въпрос за тъста на кандидата на ИТН Илко Стоянов, който ще отговаря за машините в няколко секции. Самият Стоянов обаче освен кандидат за депутат е и кандидат за кмет на Благоевград. 

Иначе Матева обърна внимание на постъпилите жалби през последната седмица. Матева информира, че жалбата на коалиция „Български патриоти” за секциите в чужбина е отхвърлена от съда. В началото на днешната пресконференция на ЦИК, беше показана машинната и бюлетина за частичния вот в Благоевград и няколко населени места

ЦИК: Летуващите няма да могат да гласуват на морето без настоящ адрес

В около 700 секции в страната слагат по две машини, пращаме 421 в чужбина