Узунов кътал на „Дондуков“ 2 и документи от парламента, МВР и КПКОНПИ (ВИЖТЕ ЧАСТ ОТ ДОКУМЕНТИТЕ)
6

Узунов кътал на „Дондуков“ 2 и документи от парламента, МВР и КПКОНПИ (ВИЖТЕ ЧАСТ ОТ ДОКУМЕНТИТЕ)

При спецакцията на прокуратурата и обиска в кабинета на скандалния президентски съветник Пламен Узунов на „Дондуков“ 2 са открити множество документ от парламента, МВР и КПКОНПИ, които не касаят пряко работата му, стана ясно от съобщение на държавното обвинение.

Както е известно от прокуратурата вече публикуваха чат между разследвания за търговия с влияние секретар по правните въпроси на Румен Радев, който се прости преди броени дни с достъпа си до класифицирана информация и забъркания в „Боклукгейт“ бизнесмен Пламен Бобоков, от който става ясно, че Узунов му е изпратил все още неподписаното решение на съда по делото за задържания кораб „Бадр“.

При претърсване в кабинет, ползван от обвиняемия П.У., извършено на 09.07.2020 г., след предварително разрешение на съдия при Специализиран наказателен съд, са иззети множество книжа и документи, свързани с дейността на законодателната, изпълнителната и съдебната власт – Народно събрание, Министерство на вътрешните работи, Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, Прокуратура на Република България и др. Специализирана прокуратура започна оглед на иззетите веществени доказателства, при който се установи, че в кабинета си в Администрация на президента, П.У. е съхранявал материали, които не се отнасят до неговите преки служебни отговорности и задължения. Сред тях са копия на кореспонденция между две търговски дружества, касаещи три външно търговски договора. Един от тях е предмет на разследване по досъдебно производство на Специализирана прокуратура, образувано за престъпление по чл. 321, ал. 6 от НК (престъпно сдружение) и по чл. 219, ал. 3 от НК (умишлена безстопанственост). В процес на установяване е отношението на П.У. към предмета на разследване по досъдебното производство. В същия кабинет е намерено и иззето копие на цялата преписка по искане на главния прокурор на Република България до Народното събрание от 2017 г. за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу народния представител Манол Тр. Генов за извършени от него престъпления по чл. 277 а, ал. 4, във връзка с чл. 20, ал. 3, във връзка с ал. 1 и по чл. 167, ал. 3, във връзка с чл. 26, ал. 2, във връзка с ал. 1 от НК. Сред иззетата документация са и копия от разпити пред съдия на свидетели, вкл. такива с тайна самоличност. Предстои прокуратурата да установи по какъв начин обвиняемият П.У. е получил копие от преписката, адресирана единствено до Народното събрание, при положение, че като секретар на президента по правни въпроси и антикорупция, не е разполагал с подобни правомощия, съобщиха от прокуратурата. Иззети са също така тефтери с изписан ръкописен текст, снимки и голям обем от материали, съдържащи лична и служебна информация от оперативен характер, отнасяща се за български и чуждестранни граждани. Анализира се тяхното съдържание, дали същите представляват класифицирана информация и имат ли отношение към националната сигурност на страната. Огледите на иззетите веществени доказателства продължават, като българската общественост ще бъде информирана допълнително за установеното, обявиха още от държавното обвинение, като публикуваха и част от иззетата документация, свързана с искане на главния прокурор до Народното събрание и протоколи от решения на КПКОНПИ.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.