Узунов кътал на „Дондуков“ 2 и документи от парламента и МВР (ОБЗОР)

Улики свързват Бобокови с боклука в Червен бряг

Узунов кътал на „Дондуков“ 2 и документи от парламента и МВР (ОБЗОР)

Държал в папка искане на бившия обвинител №1 за снемане на депутатски имунитет

При спецакцията на прокуратурата и обиска в кабинета на скандалния президентски съветник Пламен Узунов на „Дондуков“ 2 са открити множество документ от парламента, МВР и КПКОНПИ, които не касаят пряко работата му, стана ясно от съобщение на държавното обвинение.

Както е известно, от прокуратурата вече публикуваха чат между разследвания за търговия с влияние секретар по правните въпроси на Румен Радев, който се прости преди броени дни с достъпа си до класифицирана информация и забъркания в „Боклукгейт“ бизнесмен Пламен Бобоков, от който става ясно, че Узунов му е изпратил все още неподписаното решение на съда по делото за задържания кораб „Бадр“.

От прокуратурата съобщават, че

претърсването в кабинета на Узунов

в сградата на „Дондуков“ 2 е предварително разрешено от съдия, а по време на обиските са иззети множество книжа и документи, свързани с дейността на законодателната, изпълнителната и съдебната власт – Народното събрание, Министерството на вътрешните работи, Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, и дори на самата прокуратура. Според разследващите откритите книжа не се отнасят до неговите преки служебни отговорности и задължения. Сред тях са копия на кореспонденция между две търговски дружества, касаещи три външнотърговски договора. Един от тях е предмет на разследване по досъдебно производство на Специализираната прокуратура за престъпно сдружение и умишлена безстопанственост.

В същия кабинет е намерено и иззето копие на цялата преписка по искане на бившия главен прокурор Сотир Цацаров до Народното събрание от 2017 г. за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу депутата Манол Генов. Сред иззетата документация са и копия от разпити пред съдия на свидетели, включително и такива с тайна самоличност.

„Предстои прокуратурата да установи по какъв начин обвиняемият П.У. е

получил копие от преписката

адресирана единствено до Народното събрание, при положение че като секретар на президента по правни въпроси и антикорупция не е разполагал с подобни правомощия, съобщиха от прокуратурата. Иззети са също така тефтери с изписан ръкописен текст, снимки и голям обем от материали, съдържащи лична и служебна информация от оперативен характер, отнасяща се за български и чуждестранни граждани. Анализира се тяхното съдържание дали същите представляват класифицирана информация и имат ли отношение към националната сигурност на страната. Огледите на иззетите веществени доказателства продължават, като българската общественост ще бъде информирана допълнително за установеното, обявиха още от държавното обвинение, като публикуваха и част от иззетата документация, свързана с искане на главния прокурор до Народното събрание и протоколи от решения на КПКОНПИ“, съобщават от държавното обвинение.

Междувременно нов документ доказа връзка на скандалните бизнесмени братя Бобокови с опасните отпадъци край Червен бряг, стана ясно от информация

касаеща аферата "Боклукгейт"

която бе разпространена от прокуратурата.

Във връзка с разследването, образувано за участие в организирана престъпна група, по което  обвинени са русенските бизнесмени Атанас и Пламен Бобокови, бившият зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков и други длъжностни лица, продължават да се извършват следствени действия. Това включва и оглед на местопроизшествие в Червен бряг, местност Лъката, в имот, където бе открито нерегламентирано съхранение на отпадъци, за които в хода на разследването е установено, че са опасни такива. Същите са били предадени за съхранение от дружество от група „Монбат“ на търговско дружество, което не притежава нужните инсталации и са били заровени в местността Лъката. Количеството, което е открито, надхвърля това, което беше обявено до момента. Очаква се общото количество опасен отпадък, който не подлежи на последващо рециклиране, да надхвърли 180 тона. В хода на действията по разследването са намерени и иззети придружаващи загробения товар документи с надпис „Монбат-Сърбия“.

Междувременно е установено, че част от този опасен отпадък е бил заровен и в стопанство в село Рупци, община Червен бряг, като количеството, установено там, е около 100 тона, съобщиха от държавното обвинение. Предстои извършване на допълнителни огледи на площадки, на които незаконосъобразно са съхранявани опасни отпадъци, имащи отношение към воденото досъдебно производство в село Рупци, Плевен и Кремиковци, допълниха оттам.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.