Уволняват лаборантката със скенера, тя плаши със съд

Скандалът в павликенската болница продължава

Уволняват лаборантката със скенера, тя плаши със съд

Скандалът в общинската болница в Павликени набира нова сила.

Само ден след като стана ясно, ча рентгеновата лаборантка Камелия Кръстева ще се отърве с най-лекото наказание, забележка, ръководството на болницата промени мнението си и заговори за дисциплинарно уволнение. Виновната лаборантка обаче е категорична, че ако това се случи ще заведе съдебно дело срещу болницата. Заявява, че не може да бъде уволнена, тъй като има един куп заболявания, най-тежкото от които е диабет.  Със съжаление управителката на болницата д-р Ренета Кръстева признава, че в случая подчинената и е права и тя не може да бъде уволнена, защото законът и кодексът на труда я пазят.

Болничната шефка и подчинената и лаборантка имат разногласие и по отношение на това каква е причината за инцидента със затворената шест часа в помещението със скенера възрастна пациентка. Според лаборантката Камелия Кръстева, тя забравила за пациентката тъй като била претоварена и принудена да работи в два кабинета по едно и също време. Според управителката на болничното заведение обаче, това не е вярно, тъй като във въпросния ден, 7 октомври, в рентгена по график е имало дежурни 4 човека: двама лекари и двама лаборанти. Персоналът на болницата е раздвоен в отношението си към своята колежка и какво трябва да бъде нейното наказание. Според една част от лекарите и сестрите Камелия Кръстева трябва да бъде махната от болницата, защото с поведението и действията си е уронила престижа на здравното заведение. Според други обаче, неприятният инцидент е можел да се случи на всеки един от персонала, тъй като  заради липса на достатъчно медицински кадри, работещите в болницата са подложени на голямо напрежение и стрес.

Скандалът с общинската болница в Павликени гръмна преди седмица след като стана ясно, че 70-годишна пациентка е прекарала шест часа в заключено помещение върху скенера, на който и е правено изследване на белите дробове. Жената отишла на преглед след като била насочена от отделението в същата болница, където се лекувала за тежка пневмония. Какво се е случило в кабинетът за образна диагностика след това е трудно да се каже. Според близките на пациентката Асенка Христова, тя е била забравена от лаборантката обслужваща скенера, която я заклчила в стаята със скенера и си тръгнала. В началото дори се заговори, че възрастната жена е била и завързана за апаратурата, но това се оказа, че н е вярно. Според самата лаборантка Камелия Кръстева жената най-вероятно е заспала върху скенера. Кръстеване отрича вината си и обяснява, че досега няколко пъти е поднасяла извиненията си на пачинтката и нейните близки. Каквото и да се е случило, буди съмнение фактът, че в продължение нашест часа 70-годишната пациентка не е направила дори и опит да стане от скенера и да се опита да привлече внимание към себе си чрез удари по вратата или стените на помещението, при което тя при всяка положение е щяла да бъде чута от работещите в съседните кабинети.

По случая проверки извършват РЦЗ и РЗОК във Велико Търново. Резултатите от тях обаче ще станат ясни най-рано в едномесечен срок.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.