0

И зпълнителният директор на Българския спортен тотализатор Любомир Петров даде извънредна пресконференция часове преди да се срещне със спортния министър Радостин Василев, на която заяви, че никога БСТ не е генерирал толкова средства към държавата, колкото през 2021 г.

Изпълнителният директор на Българския спортен тотализатор Любомир Петров даде извънредна пресконференция часове преди да се срещне със спортния министър Радостин Василев, на която заяви, че никога БСТ не е генерирал толкова средства към държавата, колкото през 2021 г.

Шефът на тотото бе категоричен, че се гордее със свършената от него и екипа му работа и не смята сам да подава оставка, а ще чака заповед за освобождаване от Василев. Петров разкри още, че уволнението им е политическо решение, а не се базира на проблеми в БСТ.

"Когато аз постъпих в тотализатора (б.р. - на 11 март 2020 г.), по сметките имаше в наличност 4 млн. лева, а сега има близо 50 млн. лв. Никога в 65-годишната история на тотализатора той не е разполагал с такъв голям ресурс. Общата печалба за 2021 година е 53 млн. лева, а след отчисленията към министерството на спорта от малко над 42 млн. лв., чистата такава е 11 255 000 лв.", заяви Петров.

Той допълни още, че

през 2021 г. от БСТ са изплатили и най-високите суми към Националната агенция за приходите за последните 5 години - 42.5 млн. лв.

Петров все пак призна, че тотото има загуби, но те са счетоводни, като дори и след като те бъдат приспаднати, резултатът пак щял да е положителен.

Именно това обаче се закани да провери министър Василев след втората си среща с управата на тотото, като ще пусне одит на дружеството. Относно уволненията той смята да се възползва от възможността, която му дава Законът за публичните предприятия, за предсрочно прекратяване на мандата им.

„Те не пожелаха да се разделим по взаимно съгласие и това ще се случи с едностранен акт на министъра“, каза Радостин Василев и добави: "Ще подложа на анализ абсолютно всички договори, приходи и разходи на тотализатора, за да мога да бъда сигурен по какъв начин се е стигнало до цифрите, които ми се дават.

Счетоводните отчети в края на годината могат да бъдат много различни

от действителното състояние на тотализатора“. Той допълни, че очаква по-високи печалби от страна на БСТ.

Изпълнителният директор пък заяви, че още преди седмица се е ангажирал пред министъра този път да не обжалва освобождаването си. Любопитното е, че в момента ръководството на БСТ е в процедура по уволнение, след като още служебният министър на спорта Андрей Кузманов реши да ги освободи през август 2021 г.

Тогава обаче Петров обжалва, а

казусът все още не е разрешен в съда.

На въпрос на "Монитор" дали може да бъде уволнен, докато тече процедура за уволнението му, шефът на тотото каза: "Това е много интересен въпрос, казусът е сложен, юристите на ММС трябва да преценят".

На въпрос пък дали новата власт има намерение отново да върне частните лотарии, Петров отговори: "Имам такава информация, това си е тяхно решение. Ако това се случи, тези печалби ще паднат наполовина", убеден е Петров.

Министърът на спорта обаче категорично отрече да има такива намерения.

"Това са измислици и лъжи.

Монополът дава шанс на дружеството да има силата да може да изкарва повече средства. Всяко друго решение би го обезкървило, както беше дълги години преди това“, каза Василев.