Уволниха дисциплинарно шефовете на РУО-ата в Пловдив и Видин

Уволниха дисциплинарно шефовете на РУО-ата в Пловдив и Видин

Началниците на Регионалните управления на образованието (РУО) в Пловдив и Видин са освободени дисциплинарно, съобщиха от МОН. Решението е взето от комисия в образователното министерството след проведени комплексни проверки от звеното за вътрешен одит на министерството, изискани писмени обяснения и изслушване. 

В Пловдив са установени нарушения при договори с юридически лица - необосновано и незаконосъобразно удължаване; непрозрачност и непроследимост на основанията за плащане; липса на подписи. Част от същите проблеми са констатирани и при гражданските договори, сключвани от РУО. За 2020 г. те са на стойност 109 705 лв., а към 31.05.2021 г. – 210 335 лв. Липсват правила за проверките на детски градини и училища, както и по отношение на процеса за администриране на жалби и сигнали, посочват още от МОН причините за уволнението в Пловдив.

В РУО Видин пък са открити финансови и административни нарушения при сключването на граждански договори и договори с фирми, при отчитането на командировки и назначаването на пенсионирани директори на училища. Пропуски има също във вътрешните правила и др.

Министерството на образованието и науката е обявило общо шест конкурса за нови началници на регионални управления на образованието. Досегашните началници на РУО в Шумен, Хасково и Враца са придобили право на пенсия. Във Варна и досега позицията се заемаше от изпълняващ длъжността. Очаква се конкурсите за нови началници на шестте регионални управления на образованието да приключат до два месеца. През това време позициите ще бъдат заемани от временно изпълняващи длъжността.

В момента звеното за вътрешен одит на МОН извършва комплексни проверки в още седен РУО –та в Смолян, Плевен, Кърджали, Стара Загора, Велико Търново, Бургас и Пазарджик.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.